skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Umyj i wytrzyj jajka. Mam kategorie C1. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Weź olej bez zapachu. będzie potrzebny do smarowania formy. Zamiast warzyw możesz wziąć krem.
Krok 2:
Zetrzyj ser na średniej tarce — szybciej się rozpuści. Oprócz twardego sera możesz wziąć każdy inny, który dobrze się topi. Wybierz produkt naturalny, bez dodatku tłuszczów roślinnych.
Krok 3:
Wbij jajka do głębokiej miski. Dodaj sól, sodę i mąkę. Wlej mleko.
Krok 4:
Mikserem ubij wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli nie masz miksera, dobrze wymieszaj produkty zwykłą ręczną trzepaczką.
Krok 5:
Wlej starty ser do masy jajeczno-mlecznej. W tym momencie możesz również dodać ulubione przyprawy i posiekane warzywa.
Krok 6:
Wymieszaj masę.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną oleju roślinnego (lub masła). Wlej do niego masę omletową. Mam kształt 22 * 17 cm.
Krok 8:
Piecz omlet w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo omlet odpadnie. Jak sprawdzić jego gotowość? Na powierzchni powinna powstać złota skorupa. Wewnątrz nie powinien być płynny, przekłuć omlet wykałaczką, jeśli jest suchy, wyjąć z piekarnika. Gotowy omlet trochę się uspokoi, tak powinno być.
Krok 9:
Podawaj omlet na stole, krojąc na porcje. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g