omlet z serem w piekarniku

pyszne, bujne, przepyszne, na śniadanie dla całej rodziny! Omlet z serem w piekarniku to danie stworzone po prostu na poranny posiłek. Jest sycący, zwłaszcza z dodatkiem sera, zdrowy, ponieważ jest pieczony przy użyciu minimum masła. Ale co najważniejsze, omlet jest bardzo lubiany nie tylko przez dorosłych, ale także przez dzieci.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 16 % 5 g
208 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Umyj i wytrzyj jajka. Mam kategorie C1. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Weź olej bez zapachu. będzie potrzebny do smarowania formy. Zamiast warzyw możesz wziąć krem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na średniej tarce — szybciej się rozpuści. Oprócz twardego sera możesz wziąć każdy inny, który dobrze się topi. Wybierz produkt naturalny, bez dodatku tłuszczów roślinnych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka do głębokiej miski. Dodaj sól, sodę i mąkę. Wlej mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mikserem ubij wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli nie masz miksera, dobrze wymieszaj produkty zwykłą ręczną trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej starty ser do masy jajeczno-mlecznej. W tym momencie możesz również dodać ulubione przyprawy i posiekane warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną oleju roślinnego (lub masła). Wlej do niego masę omletową. Mam kształt 22 * 17 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz omlet w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo omlet odpadnie. Jak sprawdzić jego gotowość? Na powierzchni powinna powstać złota skorupa. Wewnątrz nie powinien być płynny, przekłuć omlet wykałaczką, jeśli jest suchy, wyjąć z piekarnika. Gotowy omlet trochę się uspokoi, tak powinno być.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj omlet na stole, krojąc na porcje. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy