karmelizowana dynia w kawałkach z cukrem pieczona w piekarniku

Szybki, prosty, zdrowy, apetyczny, niedrogi! Dynia w kawałkach, pieczona w piekarniku z cukrem, okazuje się karmelizowana, pachnąca, piękna i bardzo smaczna! W ten sposób możesz zrobić słodką dowolną odmianę dyni. Okazuje się zdrowy i niskokaloryczny deser.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
55 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dynię w kawałkach cukru w piekarniku? Aby przygotować pyszną karmelizowaną dynię w piekarniku, ważne jest, aby wybrać najbardziej aromatyczną i soczystą dynię. Im większa grubość warstwy miąższu, tym smaczniejsze będzie danie. Odmiany dyni piżmowej dobrze nadają się do tego dania - ma niewiele nasion i grubą warstwę miąższu. Jeśli masz całą dynię, odetnij od niej segment o odpowiedniej wadze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz cukier z wanilią i wymieszaj. Jeśli nie masz waniliny, zamień ją na 1 łyżeczkę.cukier waniliowy lub możesz zastąpić cały cukier waniliowy. Nie wpłynie to na smak dyni. Ale wanilina jest większa niż na czubku noża, nie należy jej wylewać — w dużych ilościach daje silną gorycz. Możesz zepsuć danie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść dynię z nasion. Pokrój przygotowany kawałek na duże kawałki bezpośrednio ze skórką. Skórka ochroni warzywo przed przypaleniem i przywieraniem do formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż dynię skórą do dołu w żaroodpornym naczyniu do pieczenia. Wlej czystą wodę pitną około 1 cm na dno formy, jest to konieczne, aby dynia nie przykleiła się do dna podczas pieczenia i nie wyschła. Jednak moja Dynia podczas pieczenia również wypuściła trochę soku, więc i tak by się nie przykleiła. Ale woda pomaga gotować na parze warzywo i szybciej je zmiękczać. Jeśli nie chcesz wlewać wody do formy z dynią, umieść blachę do pieczenia z wodą na dnie piekarnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równomiernie posyp kawałki dyni cukrem waniliowym. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 240°C. Jeśli twój piekarnik ma tryb grillowania, włącz go. Piec dynię, aż cukier się rozpuści,a dynia zmięknie. Może to zająć od 25 do 40 minut, w zależności od odmiany dyni i grubości kawałków. Miejscami na silnie wystających częściach na powierzchni dyni mogą pojawić się brązowe opalenizny. Jeśli chcesz, aby ich nie było, przykryj formę folią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotową dynię z piekarnika, przełóż na talerz i podawaj z gałką lodów waniliowych. Jeśli chcesz, możesz posypać deser ziarnami granatu lub świeżymi jagodami i udekorować miętą. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy