skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec dynię w kawałkach cukru w piekarniku? Aby przygotować pyszną karmelizowaną dynię w piekarniku, ważne jest, aby wybrać najbardziej aromatyczną i soczystą dynię. Im większa grubość warstwy miąższu, tym smaczniejsze będzie danie. Odmiany dyni piżmowej dobrze nadają się do tego dania - ma niewiele nasion i grubą warstwę miąższu. Jeśli masz całą dynię, odetnij od niej segment o odpowiedniej wadze.
Krok 2:
Połącz cukier z wanilią i wymieszaj. Jeśli nie masz waniliny, zamień ją na 1 łyżeczkę.cukier waniliowy lub możesz zastąpić cały cukier waniliowy. Nie wpłynie to na smak dyni. Ale wanilina jest większa niż na czubku noża, nie należy jej wylewać — w dużych ilościach daje silną gorycz. Możesz zepsuć danie.
Krok 3:
Oczyść dynię z nasion. Pokrój przygotowany kawałek na duże kawałki bezpośrednio ze skórką. Skórka ochroni warzywo przed przypaleniem i przywieraniem do formy.
Krok 4:
Ułóż dynię skórą do dołu w żaroodpornym naczyniu do pieczenia. Wlej czystą wodę pitną około 1 cm na dno formy, jest to konieczne, aby dynia nie przykleiła się do dna podczas pieczenia i nie wyschła. Jednak moja Dynia podczas pieczenia również wypuściła trochę soku, więc i tak by się nie przykleiła. Ale woda pomaga gotować na parze warzywo i szybciej je zmiękczać. Jeśli nie chcesz wlewać wody do formy z dynią, umieść blachę do pieczenia z wodą na dnie piekarnika.
Krok 5:
Równomiernie posyp kawałki dyni cukrem waniliowym. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 240°C. Jeśli twój piekarnik ma tryb grillowania, włącz go. Piec dynię, aż cukier się rozpuści,a dynia zmięknie. Może to zająć od 25 do 40 minut, w zależności od odmiany dyni i grubości kawałków. Miejscami na silnie wystających częściach na powierzchni dyni mogą pojawić się brązowe opalenizny. Jeśli chcesz, aby ich nie było, przykryj formę folią.
Krok 6:
Wyjmij gotową dynię z piekarnika, przełóż na talerz i podawaj z gałką lodów waniliowych. Jeśli chcesz, możesz posypać deser ziarnami granatu lub świeżymi jagodami i udekorować miętą. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g