skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Najpierw przygotuj ciasto drożdżowe. W zależności od siły drożdży może gotować się dość długo lub bardzo szybko. W mojej wersji ciasto powinno być w pełni sprawne w ciągu godziny.
Krok 2:
Suche drożdże zalewamy ciepłą wodą, nalegamy na 10 minut i mieszamy.
Krok 3:
Podgrzej mleko. Wbijamy jajko do mleka i mieszamy. Dodaj w kolejności sól, cukier, cukier waniliowy, stopione masło, wymieszaj.
Krok 4:
Następnie dodaj gotowe drożdże.
Krok 5:
Po dokładnym wymieszaniu dodajemy przesianą mąkę, aż ciasto będzie elastyczne i pozostanie w tyle za ścianami naszej patelni.
Krok 6:
Zagniecione ciasto zwija się w kulkę, przykrywa ręcznikiem i pozostawia w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto należy obniżyć 3-4 razy.
Krok 7:
Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie-mieszamy maliny z cukrem.
Krok 8:
Rozwałkuj gotowe ciasto i pokrój w plastry.
Krok 9:
Na środku każdego koła kładziemy nadzienie, mocujemy krawędzie ciasta i nadajemy naszemu pasztecikowi niezbędny kształt.
Krok 10:
Pokrywamy blachę do pieczenia papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe placki z malinami. Każdy placek należy posmarować ubitym jajkiem.
Krok 11:
Placki z malinami piecze się w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 12:
Placki z malinami są gotowe! Miłej herbaty dla wszystkich!
moim zdaniem ten przepis na paszteciki malinowe jest najłatwiejszy, jaki znam.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal / 100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g