placki drożdżowe z malinami w piekarniku

Jak ukochana babcia! Bardzo apetyczny, prosty i szybki! Kolejny mój przepis z jagodami. Placki z malinami gotuję bardzo rzadko i tylko latem ze świeżymi jagodami. Można również użyć mrożonych malin, ale nadzienie jest zbyt rzadkie. Wyjść: 34
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 77 % 41 g
239 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Najpierw przygotuj ciasto drożdżowe. W zależności od siły drożdży może gotować się dość długo lub bardzo szybko. W mojej wersji ciasto powinno być w pełni sprawne w ciągu godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suche drożdże zalewamy ciepłą wodą, nalegamy na 10 minut i mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej mleko. Wbijamy jajko do mleka i mieszamy. Dodaj w kolejności sól, cukier, cukier waniliowy, stopione masło, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj gotowe drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dokładnym wymieszaniu dodajemy przesianą mąkę, aż ciasto będzie elastyczne i pozostanie w tyle za ścianami naszej patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniecione ciasto zwija się w kulkę, przykrywa ręcznikiem i pozostawia w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto należy obniżyć 3-4 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie-mieszamy maliny z cukrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj gotowe ciasto i pokrój w plastry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na środku każdego koła kładziemy nadzienie, mocujemy krawędzie ciasta i nadajemy naszemu pasztecikowi niezbędny kształt.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrywamy blachę do pieczenia papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe placki z malinami. Każdy placek należy posmarować ubitym jajkiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Placki z malinami piecze się w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Placki z malinami są gotowe! Miłej herbaty dla wszystkich!

moim zdaniem ten przepis na paszteciki malinowe jest najłatwiejszy, jaki znam.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal / 100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy