ciasto kapuściane dla leniwych w piecu galaretowym

ciasto z kapustą, a smak jest rybny. Przeczytaj, jaki jest sekret i przygotuj. Takie ciasto z kapusty jest dobre na szybkie kolacje, gdy czas jest krótki,a pieczenie... cóż, gdzie bez niej!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 65 % 17 g
142 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę z sodą do miski na ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kefir i masło do mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj tam sól i cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj i ciasto jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Narwij arkusze nori w kwadraty o długości około 15 MM. nie jest to niezbędny składnik, ale to nori nadaje ciastu smak ryby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj kapustę, Posol ją i pamiętaj rękami. Jeśli masz twardą kapustę zimową, Duś ją trochę na patelni i ostudź, a lepiej - weź kapustę pekińską na takie ciasta zimą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekaną zieloną cebulę do kapusty i wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym i posyp mąką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż połowę ciasta i spłaszcz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż kapustę na wierzchu i spłaszcz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż nori równą warstwą na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wypełnij pozostałym ciastem i spłaszcz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp sezamem i wstaw do piekarnika na 40-50 minut w 180 stopniach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto jest puszyste i złote.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ostudź trochę (lub całkowicie) ciasto i podawaj.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy