bakłażan z filetem z kurczaka i pomidorami w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
dokładnie umyj bakłażany, pokrój tyłki, pokrój na cienkie płytki. Dobrze posolić, włożyć do miski i pozostawić na 30-40 minut. W tym czasie gorycz powinna zniknąć z bakłażana.
w tym czasie moczymy warzywa, myjemy pomidory i przygotowujemy filet z kurczaka.
umyj filet, pokrój na 3-4 duże kawałki. Bij kawałki, osusz ręcznikiem papierowym. Sól, pieprz z 2 stron.
gdy bakłażany są odpowiednie, spuść z nich powstały sok, spłucz wodą, wyciśnij trochę.
Umyj pomidory, pokrój w pierścienie.
posiekaj warzywa (koperek i kolendrę). Uwielbiam kolendrę, która nadaje potrawie niepowtarzalny aromat i pikantny smak. Ale możesz wziąć pietruszkę.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż warstwę bakłażana na przemian z filetem. Ostatnia warstwa powinna pozostać bakłażanem.
rozłóż pomidory na wierzchu, posmaruj majonezem. Jeśli weźmiesz śmietanę, dodaj trochę soli na wierzchu.
zasypiamy wszystko serem. Przykryj folią.
włóż nasze danie do nagrzanego piekarnika do 180C. Wyjmujemy po 40 minutach, otwieramy folię i wkładamy z powrotem do piekarnika i gotujemy na złoty kolor.
w tym czasie moczymy warzywa, myjemy pomidory i przygotowujemy filet z kurczaka.
umyj filet, pokrój na 3-4 duże kawałki. Bij kawałki, osusz ręcznikiem papierowym. Sól, pieprz z 2 stron.
gdy bakłażany są odpowiednie, spuść z nich powstały sok, spłucz wodą, wyciśnij trochę.
Umyj pomidory, pokrój w pierścienie.
posiekaj warzywa (koperek i kolendrę). Uwielbiam kolendrę, która nadaje potrawie niepowtarzalny aromat i pikantny smak. Ale możesz wziąć pietruszkę.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż warstwę bakłażana na przemian z filetem. Ostatnia warstwa powinna pozostać bakłażanem.
rozłóż pomidory na wierzchu, posmaruj majonezem. Jeśli weźmiesz śmietanę, dodaj trochę soli na wierzchu.
zasypiamy wszystko serem. Przykryj folią.
włóż nasze danie do nagrzanego piekarnika do 180C. Wyjmujemy po 40 minutach, otwieramy folię i wkładamy z powrotem do piekarnika i gotujemy na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g