bakłażan z filetem z kurczaka i pomidorami w piekarniku

pyszne danie z bakłażanem stanie się ozdobą świątecznego stołu.
AnkdashAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 19 % 4 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
dokładnie umyj bakłażany, pokrój tyłki, pokrój na cienkie płytki. Dobrze posolić, włożyć do miski i pozostawić na 30-40 minut. W tym czasie gorycz powinna zniknąć z bakłażana.
w tym czasie moczymy warzywa, myjemy pomidory i przygotowujemy filet z kurczaka.
umyj filet, pokrój na 3-4 duże kawałki. Bij kawałki, osusz ręcznikiem papierowym. Sól, pieprz z 2 stron.
gdy bakłażany są odpowiednie, spuść z nich powstały sok, spłucz wodą, wyciśnij trochę.
Umyj pomidory, pokrój w pierścienie.
posiekaj warzywa (koperek i kolendrę). Uwielbiam kolendrę, która nadaje potrawie niepowtarzalny aromat i pikantny smak. Ale możesz wziąć pietruszkę.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż warstwę bakłażana na przemian z filetem. Ostatnia warstwa powinna pozostać bakłażanem.
rozłóż pomidory na wierzchu, posmaruj majonezem. Jeśli weźmiesz śmietanę, dodaj trochę soli na wierzchu.
zasypiamy wszystko serem. Przykryj folią.
włóż nasze danie do nagrzanego piekarnika do 180C. Wyjmujemy po 40 minutach, otwieramy folię i wkładamy z powrotem do piekarnika i gotujemy na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy