karp w piekarniku z ziemniakami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Karpia oczyszczamy z łusek, usuwamy wnętrzności, myjemy pod bieżącą wodą.
2. Nasmaruj kawałek folii olejem roślinnym. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie,rozłóż na folii.
3. Sól i pieprz tuszy rybnej ze wszystkich stron, również w środku, rozłóż na cebuli. Nasmaruj powierzchnię olejem roślinnym.
4. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w plastry i rozłóż na rybie.
5. Folię z zawartością umieszczamy w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 25 minut, po czym polewamy karpia uwolnionym sokiem i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 25 minut.
serwujemy danie i podajemy na stole, dekorując świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sazan azowski - 121 kcal/100g
- Karp kaspijski - 97 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g