karp w piekarniku z ziemniakami

Zachwyć rodzinę pieczoną rybą z dodatkiem! Karp to pyszna ryba, zwłaszcza jeśli upieksz ją w piekarniku. Pieczę razem z ziemniakami, aby uzyskać pełny obiad z dodatkiem. Okazuje się zawsze pyszne, radzę wszystkim!
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 13 % 3 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Karpia oczyszczamy z łusek, usuwamy wnętrzności, myjemy pod bieżącą wodą.

2. Nasmaruj kawałek folii olejem roślinnym. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie,rozłóż na folii.

3. Sól i pieprz tuszy rybnej ze wszystkich stron, również w środku, rozłóż na cebuli. Nasmaruj powierzchnię olejem roślinnym.

4. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w plastry i rozłóż na rybie.

5. Folię z zawartością umieszczamy w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 25 minut, po czym polewamy karpia uwolnionym sokiem i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 25 minut.

serwujemy danie i podajemy na stole, dekorując świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sazan azowski - 121   kcal/100g
  • Karp kaspijski - 97   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy