naleśniki twarogowe na wódce
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1 ubij jajka z cukrem mikserem.
2 dodaj twaróg, sól, wódkę, sodę i ocet. Wymieszać.
3 dodaj mąkę, zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej. Ciasto jak na pierogi.
4 rozwałkuj warstwę o grubości 1 cm i wyciśnij koła szklanką.
5 wlej olej roślinny do kotła lub głębokiej patelni na 2 cm.
6 smażyć z 2 stron. Pączki zwiększają się 2 razy.
7 podczas serwowania posyp cukrem pudrem
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g