skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Do nadzienia użyłem gotowego startego maku z cukrem (pozostało z innego przepisu, więc nie ma zdjęcia). Możesz po prostu kupić gotową masę makową lub suchy mak zalać wrzącą wodą przez 15 minut, spuścić wodę i zmielić mak w moździerzu z cukrem. Weź cukier do smaku.
Krok 2:
Na ciasto naleśnikowe. Wymieszaj mąkę, cukier i sól.
Krok 3:
Na środku mieszanki mąki zrób dziurę, wbij do niej 2 jajka i wlej jedną trzecią całego mleka. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż uzyskasz gładkie, gęste ciasto.
Krok 4:
Stopniowo dodając mleko, doprowadź ciasto do pożądanej konsystencji. Pozostaw ciasto na 15-20 minut.
Krok 5:
W międzyczasie posiekaj drobno orzechy.
Krok 6:
Wymieszaj orzechy i masę makową.
Krok 7:
Wlej 2-3 łyżki do ciasta naleśnikowego.l olej roślinny.
Krok 8:
Smaż naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Na pierwszy naleśnik posmaruj patelnię cienką warstwą oleju roślinnego.
Krok 9:
Na gotowy naleśnik nałóż cienką warstwę nadzienia i zawiń w rurkę.
Krok 10:
Podawaj z ulubionym sosem, dżemem lub miodem. Podałam z sosem czekoladowym. Dla niego zmieszałem 40 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady, 1 łyżkę. l mleko i 1 łyżka. l skondensowane mleko. Powstałą mieszaninę ogrzewano w kuchence mikrofalowej, aż czekolada się rozpuści. Tylko uważaj, nie przegrzewaj mieszanki, aby czekolada się nie zsiadła. Pozwól sosowi nieco ostygnąć przed podaniem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g