naleśniki z makiem i orzechami

Poczęstuj się niesamowitymi, delikatnymi naleśnikami z nadzieniem z orzechów makowych! Naleśniki są bardzo smaczne i delikatne oraz dość satysfakcjonujące.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 45 % 25 g
węglowodany 36 % 20 g
349 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Do nadzienia użyłem gotowego startego maku z cukrem (pozostało z innego przepisu, więc nie ma zdjęcia). Możesz po prostu kupić gotową masę makową lub suchy mak zalać wrzącą wodą przez 15 minut, spuścić wodę i zmielić mak w moździerzu z cukrem. Weź cukier do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na ciasto naleśnikowe. Wymieszaj mąkę, cukier i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na środku mieszanki mąki zrób dziurę, wbij do niej 2 jajka i wlej jedną trzecią całego mleka. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż uzyskasz gładkie, gęste ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodając mleko, doprowadź ciasto do pożądanej konsystencji. Pozostaw ciasto na 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie posiekaj drobno orzechy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj orzechy i masę makową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 2-3 łyżki do ciasta naleśnikowego.l olej roślinny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Na pierwszy naleśnik posmaruj patelnię cienką warstwą oleju roślinnego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na gotowy naleśnik nałóż cienką warstwę nadzienia i zawiń w rurkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj z ulubionym sosem, dżemem lub miodem. Podałam z sosem czekoladowym. Dla niego zmieszałem 40 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady, 1 łyżkę. l mleko i 1 łyżka. l skondensowane mleko. Powstałą mieszaninę ogrzewano w kuchence mikrofalowej, aż czekolada się rozpuści. Tylko uważaj, nie przegrzewaj mieszanki, aby czekolada się nie zsiadła. Pozwól sosowi nieco ostygnąć przed podaniem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy