Sałatka jesienne kolory

kolorowa sałatka z delikatną wątrobą i chrupiącą cebulą!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 33 % 8 g
142 kcal
IG: 78 / 22 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w pierścienie, zetrzyj marchewki (użyłem tarki do koreańskiej marchewki).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajko z mlekiem, dodaj szczyptę soli i pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć 1-2 cienkie naleśniki jajeczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obtaczamy w skrobi i smażymy na złoty kolor w dużej ilości oleju. Marchewki smażyć do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oczyszczamy wątrobę z folii i smażymy do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naleśnik jajeczny kroimy w paski i układamy na talerzu w formie gniazda.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż marchewki na naleśniku, a kukurydzę w puszkach na środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż wątrobę na kukurydzy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch układamy krążki smażonej cebuli i opcjonalnie kilka gałązek świeżych ziół.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj z majonezem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy