Sałatka jesienne kolory
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Pokrój cebulę w pierścienie, zetrzyj marchewki (użyłem tarki do koreańskiej marchewki).
Krok 3:
Wymieszaj jajko z mlekiem, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Krok 4:
Smażyć 1-2 cienkie naleśniki jajeczne.
Krok 5:
Cebulę obtaczamy w skrobi i smażymy na złoty kolor w dużej ilości oleju. Marchewki smażyć do miękkości.
Krok 6:
Oczyszczamy wątrobę z folii i smażymy do miękkości.
Krok 7:
Naleśnik jajeczny kroimy w paski i układamy na talerzu w formie gniazda.
Krok 8:
Rozłóż marchewki na naleśniku, a kukurydzę w puszkach na środku.
Krok 9:
Rozłóż wątrobę na kukurydzy.
Krok 10:
Na wierzch układamy krążki smażonej cebuli i opcjonalnie kilka gałązek świeżych ziół.
Krok 11:
Podawaj z majonezem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g