placki warzywne z topinamburu

lekkie i smaczne naleśniki docenią wszystkie domowe!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 48 % 11 g
122 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Topinambur nie jest konieczny do czyszczenia, wystarczy dokładnie umyć go pod bieżącą wodą i odciąć wszystkie wystające guzki. Obierz ziemniaki i cebulę, cukinię, jeśli jest młoda, możesz ją zostawić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki, karczoch jerozolimski, cukinia i cebula są wcierane na średniej tarce. Aby zaoszczędzić czas, pocieram kombajnem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do startych warzyw dodaj posiekany ząbek czosnku i posiekane warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W razie potrzeby dodaj garść startego sera (uwielbiam ser, więc zawsze go dodaję).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 2 jajka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 2-3 łyżki mąki (patrz konsystencja ciasta), wymieszaj i możesz smażyć naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć naleśniki na oleju roślinnym przez kilka minut z każdej strony, aż będą ugotowane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj na gorąco ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Topinambur - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy