skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pasztet, groszek z ciecierzycy należy przygotować z wyprzedzeniem, najpierw namoczyć w zimnej wodzie przez 5-6 godzin (zostawiam na noc) i gotować do miękkości przez około 40-60 minut.
Krok 2:
Wątróbkę drobiową oczyszczamy z folii, kroimy na dowolne kawałki i smażymy na oleju roślinnym przez 5 minut (lub mniej więcej w zależności od wielkości kawałków), aż do całkowitego ugotowania.
Krok 3:
Pokrój cebulę w małą kostkę, zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Smażyć cebulę z marchewką na oleju roślinnym przez 5-7 minut na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodaj śmietanę i posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.
Krok 4:
Dodaj gotowaną ciecierzycę, wymieszaj, podgrzej mieszaninę przez kilka minut, dodaj suszony tymianek, jeśli chcesz, a także nie zapomnij o soli i pieprzu i usuń mieszaninę z ognia.
Krok 5:
W misce kombajnu rozprowadzamy gotową wątrobę, warzywa z ciecierzycą i miękkie masło (roztopiłem kawałek masła około 15 g i zalałem nim pasztet na wierzchu).
Krok 6:
Rozdrabniamy wszystko. Próbujemy pasztetu, a jeśli to konieczne, dodajemy sól i pieprz.
Krok 7:
Pasztet jest gotowy, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g