pasztet z wątróbki drobiowej z groszkiem ciecierzyca

pyszny i delikatny pasztet z niezwykłym dodatkiem! Pasztet okazuje się bardzo smaczny. Ciecierzyca wydaje się być komplementarna i zmiękcza smak wątroby, dzięki czemu pasztet staje się bardzo delikatny w smaku. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 26 % 8 g
201 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pasztet, groszek z ciecierzycy należy przygotować z wyprzedzeniem, najpierw namoczyć w zimnej wodzie przez 5-6 godzin (zostawiam na noc) i gotować do miękkości przez około 40-60 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wątróbkę drobiową oczyszczamy z folii, kroimy na dowolne kawałki i smażymy na oleju roślinnym przez 5 minut (lub mniej więcej w zależności od wielkości kawałków), aż do całkowitego ugotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w małą kostkę, zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Smażyć cebulę z marchewką na oleju roślinnym przez 5-7 minut na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodaj śmietanę i posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj gotowaną ciecierzycę, wymieszaj, podgrzej mieszaninę przez kilka minut, dodaj suszony tymianek, jeśli chcesz, a także nie zapomnij o soli i pieprzu i usuń mieszaninę z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce kombajnu rozprowadzamy gotową wątrobę, warzywa z ciecierzycą i miękkie masło (roztopiłem kawałek masła około 15 g i zalałem nim pasztet na wierzchu).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozdrabniamy wszystko. Próbujemy pasztetu, a jeśli to konieczne, dodajemy sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pasztet jest gotowy, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy