Szybki szaszłyk w oleju roślinnym z przyprawami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
pokrój mięso na kebab (lub grill), posyp ziołami i przyprawami, włóż do plastikowej torby. Jeśli Kebab musi być zrobiony szybko - do smażenia mniej niż godzinę, to pół godziny mięso powinno stać z ziołami w lodówce. Jeśli nie, natychmiast wlej olej, dobrze wymieszaj, wyciśnij powietrze i zawiąż. W tej formie kebab jest przechowywany do 2 dni, nawet bez lodówki.
ze względu na to, że olej wnika we wszystkie otwarte pory mięsa i zatyka je po rozpoczęciu smażenia, kebab jest bardzo soczysty, tłuszcz kapie mniej, a jeśli węgle dają błyski, mniej się pali i nie wysycha.
nawet gotowy kebab można w ten sposób uczynić z pewnością soczystym - pół godziny przed smażeniem wyjąć z marynaty i pozostawić na oleju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g