Szybki szaszłyk w oleju roślinnym z przyprawami

Niesamowity Kebab, którego soczystość doceni każdy! Szaszłyk okazuje się bardzo soczysty, mało się pali, trudno go wysuszyć. Od kilku lat robię taki kebab z dowolnego mięsa i drobiu bez soli, tylko z przyprawami i ziołami i zawsze doskonały wynik.
ang0raAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 67 % 28 g
węglowodany 0 % 0 g
314 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

pokrój mięso na kebab (lub grill), posyp ziołami i przyprawami, włóż do plastikowej torby. Jeśli Kebab musi być zrobiony szybko - do smażenia mniej niż godzinę, to pół godziny mięso powinno stać z ziołami w lodówce. Jeśli nie, natychmiast wlej olej, dobrze wymieszaj, wyciśnij powietrze i zawiąż. W tej formie kebab jest przechowywany do 2 dni, nawet bez lodówki.
ze względu na to, że olej wnika we wszystkie otwarte pory mięsa i zatyka je po rozpoczęciu smażenia, kebab jest bardzo soczysty, tłuszcz kapie mniej, a jeśli węgle dają błyski, mniej się pali i nie wysycha.
nawet gotowy kebab można w ten sposób uczynić z pewnością soczystym - pół godziny przed smażeniem wyjąć z marynaty i pozostawić na oleju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy