skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Krewetki rozmrażamy (jeśli masz zamrożone) i obieramy.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż krewetki na średnim ogniu przez 1 minutę. Podczas smażenia dodaj sól i pieprz. Usuń krewetki z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 4:
Pokrój wiśnie na 2-4 części (w zależności od wielkości), pokrój połowę papryki na małe plasterki.
Krok 5:
Zbieranie sałatki. Liście sałaty (umyte i wysuszone) gotujemy na małe kawałki. Rozłóż na talerzu.
Krok 6:
Rozłóż krewetki, wiśnie i paprykę na liściach sałaty.
Krok 7:
Ugotuj jajko w koszulce. Aby to zrobić, zagotuj 1 litr wody w rondlu, dodaj 1 łyżkę. L 9% octu. Bierzemy jajko (w przypadku jajka w koszulce bardzo ważne jest, aby wziąć świeże jajka, powinny być prawie spod kurczaka), rozbijamy je na małą miskę. Wlej jajko do wrzącej wody (woda powinna lekko się zagotować).
Krok 8:
Gotuj jajko przez około 2 minuty, białko powinno się związać, a żółtko pozostanie płynne.
Krok 9:
Rozłóż jajko w koszulce na sałatce i cebulę pokrojoną w cienkie krążki, jeśli chcesz.
Krok 10:
Do sosu wymieszaj olej, ocet (lub sok z cytryny), sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 11:
Polej sałatkę dressingiem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g