Sałatka z krewetkami, wiśniami i jajkiem w koszulce

pyszna, łatwa sałatka na letnią kolację!!!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 16 % 3 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki rozmrażamy (jeśli masz zamrożone) i obieramy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż krewetki na średnim ogniu przez 1 minutę. Podczas smażenia dodaj sól i pieprz. Usuń krewetki z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wiśnie na 2-4 części (w zależności od wielkości), pokrój połowę papryki na małe plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieranie sałatki. Liście sałaty (umyte i wysuszone) gotujemy na małe kawałki. Rozłóż na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż krewetki, wiśnie i paprykę na liściach sałaty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotuj jajko w koszulce. Aby to zrobić, zagotuj 1 litr wody w rondlu, dodaj 1 łyżkę. L 9% octu. Bierzemy jajko (w przypadku jajka w koszulce bardzo ważne jest, aby wziąć świeże jajka, powinny być prawie spod kurczaka), rozbijamy je na małą miskę. Wlej jajko do wrzącej wody (woda powinna lekko się zagotować).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj jajko przez około 2 minuty, białko powinno się związać, a żółtko pozostanie płynne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż jajko w koszulce na sałatce i cebulę pokrojoną w cienkie krążki, jeśli chcesz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do sosu wymieszaj olej, ocet (lub sok z cytryny), sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej sałatkę dressingiem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy