Takoyaki

pyszna przekąska z ośmiornicy prosto z Japonii-spróbuj! Takoyaki to narodowe japońskie danie, które jest bardzo popularne w tym kraju. Składa się z ośmiornic. Takoyaki to kulki ciasta z nadzieniem. Aby danie było idealne, potrzebujesz specjalnego kształtu z okrągłymi nacięciami-takoyachnitsa. Jeśli go nie masz, będziesz musiał jakoś inaczej. Uwaga! Ciasto powinno być nieco grubsze niż woda.
VeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 52 % 12 g
93 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
weź dużą miskę, przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj, wbij jajko na wierzch, dodaj proszek Dashi (jeśli nie, nie musisz). Wymieszać, wlać sos sojowy, wymieszać.
stopniowo dodawaj zimną wodę, małymi porcjami, wyrabiając ciasto. Może wymagać mniej wody-ciasto Takoyaki jest jak naleśnik, nawet trochę cieńszy.
włóż ciasto do lodówki i zacznij wypełniać.
obierz ośmiornice, pokrój mięso w kostkę. Drobno posiekaj zieloną cebulę i marynowany imbir.
Takoyachnica nasmarować olejem roślinnym i podgrzać. Wypełnij każde wgłębienie ciastem prawie do góry. Na wierzch ciasta umieść nadzienie: kawałki ośmiornicy, imbir, cebulę. Wlać ciasto, aby przykryło całą patelnię.
teraz za pomocą drewnianego patyczka formujemy kulki, jakby chwytając rozlane ciasto i owijając je w kulkę.
rozwiń każdą "kulkę" różdżką pod kątem 90 stopni. Wlać ciasto do pustki i ponownie rozwinąć kulkę, tak aby górna część znajdowała się na dole. Oznacza to, że powinieneś skończyć z idealnie okrągłym Takoyaki.
smażyć je do & nbsp;złotego koloru na całej powierzchni. Musisz je odwrócić różdżką.
połóż gotowe Takoyaki na talerzu, polej sosem sojowym (potrzebujesz gęstego, specjalnego). Posyp posiekaną cebulą i podawaj.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ośmiornica - 164   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g
  • Marynowany imbir - 51   kcal/100g

Podobne przepisy