Takoyaki
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
weź dużą miskę, przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj, wbij jajko na wierzch, dodaj proszek Dashi (jeśli nie, nie musisz). Wymieszać, wlać sos sojowy, wymieszać.
stopniowo dodawaj zimną wodę, małymi porcjami, wyrabiając ciasto. Może wymagać mniej wody-ciasto Takoyaki jest jak naleśnik, nawet trochę cieńszy.
włóż ciasto do lodówki i zacznij wypełniać.
obierz ośmiornice, pokrój mięso w kostkę. Drobno posiekaj zieloną cebulę i marynowany imbir.
Takoyachnica nasmarować olejem roślinnym i podgrzać. Wypełnij każde wgłębienie ciastem prawie do góry. Na wierzch ciasta umieść nadzienie: kawałki ośmiornicy, imbir, cebulę. Wlać ciasto, aby przykryło całą patelnię.
teraz za pomocą drewnianego patyczka formujemy kulki, jakby chwytając rozlane ciasto i owijając je w kulkę.
rozwiń każdą "kulkę" różdżką pod kątem 90 stopni. Wlać ciasto do pustki i ponownie rozwinąć kulkę, tak aby górna część znajdowała się na dole. Oznacza to, że powinieneś skończyć z idealnie okrągłym Takoyaki.
smażyć je do & nbsp;złotego koloru na całej powierzchni. Musisz je odwrócić różdżką.
połóż gotowe Takoyaki na talerzu, polej sosem sojowym (potrzebujesz gęstego, specjalnego). Posyp posiekaną cebulą i podawaj.
smacznego!
stopniowo dodawaj zimną wodę, małymi porcjami, wyrabiając ciasto. Może wymagać mniej wody-ciasto Takoyaki jest jak naleśnik, nawet trochę cieńszy.
włóż ciasto do lodówki i zacznij wypełniać.
obierz ośmiornice, pokrój mięso w kostkę. Drobno posiekaj zieloną cebulę i marynowany imbir.
Takoyachnica nasmarować olejem roślinnym i podgrzać. Wypełnij każde wgłębienie ciastem prawie do góry. Na wierzch ciasta umieść nadzienie: kawałki ośmiornicy, imbir, cebulę. Wlać ciasto, aby przykryło całą patelnię.
teraz za pomocą drewnianego patyczka formujemy kulki, jakby chwytając rozlane ciasto i owijając je w kulkę.
rozwiń każdą "kulkę" różdżką pod kątem 90 stopni. Wlać ciasto do pustki i ponownie rozwinąć kulkę, tak aby górna część znajdowała się na dole. Oznacza to, że powinieneś skończyć z idealnie okrągłym Takoyaki.
smażyć je do & nbsp;złotego koloru na całej powierzchni. Musisz je odwrócić różdżką.
połóż gotowe Takoyaki na talerzu, polej sosem sojowym (potrzebujesz gęstego, specjalnego). Posyp posiekaną cebulą i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ośmiornica - 164 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g
- Marynowany imbir - 51 kcal/100g