skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na gorącej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż drobno posiekaną cebulę na złoty kolor
Krok 2:
W misce połącz filet z kurczaka, smażoną cebulę, skrobię i sól
Krok 3:
Przepuść wszystkie składniki przez maszynkę do mięsa lub robot kuchenny.
Krok 4:
Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj małe kulki z powstałego mięsa mielonego
Krok 5:
Umieść je na gorącej patelni z olejem i smaż do miękkości
Krok 6:
Przygotuj sos! W gorącej wodzie rozpuść połowę kostki bulionowej
Krok 7:
Roztop masło na patelni i dodaj do niego mąkę. Dokładnie wymieszaj
Krok 8:
Wlej bulion do mieszanki masła i mąki
Krok 9:
Zmniejsz ogień i smaż klopsiki, aż utworzą skórkę
Krok 10:
Tymczasem na patelni dodaj śmietanę
Krok 11:
Dokładnie wymieszaj sos i gotuj, aż zgęstnieje
Krok 12:
Wlej gotowy sos śmietanowy do klopsików i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. To cały przepis! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g