hiszpańska Sałatka z wiśniami i jamonem

to wspomnienia z Hiszpanii, żywe, bogate, niezapomniane!!! Z Madrytu przywiozłem jamón i na pewno nie mogłem się oprzeć eksperymentowaniu z tym mięsnym przysmakiem. Jamon to peklowana hiszpańska szynka. Hiszpański przysmak i przysmak. Skarb narodowy i skarb kraju. Jamon-podstawa kuchni iberyjskiej i po hiszpańsku-oznacza szynkę. Szynka wieprzowa jest solona, suszona i suszona w ściśle określonych warunkach, co ostatecznie prowadzi do powstania jednego z najlepszych i najbardziej znanych wędlin na świecie. Jamon praktycznie nie zawiera cholesterolu i jest najczęściej spożywanym produktem mięsnym w kraju.
AnkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 61 % 20 g
węglowodany 24 % 8 g
220 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Szparagi doprawić oliwą z oliwek i lekko grillować przez 1-2 minuty, aby stopień wysmażenia był Aldente, nie miękki, ale chrupiący. Obierz czereśnie z nasion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidora losowo, Jamon-najcieńsze, przezroczyste plastry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż wszystkie składniki na talerzu i polej dressingiem.

Jamon ( szynka hiszpańska) lub prosciutto (włoska) można kupić w dowolnym supermarkecie sieciowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Szparagi - 20   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy