skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój pierś kurczaka bez skóry na pół wzdłuż, aby uzyskać dwa identyczne kawałki i dopraw miodem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Następnie smażymy na grillu nie dłużej niż 3-4 minuty, nie trzeba suszyć Delikatnego fileta (mam elektryczny), ale możesz po prostu na patelni grillowej.
Krok 2:
Do sosu rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj ( tak powstaje sos beszamelowy)
Krok 3:
Następnie wlej zimną śmietanę i wymieszaj aby nie było grudek. dopraw sos do smaku solą. Dodałam dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu i czosnku w proszku, a sos o łagodniejszym smaku można zrobić, dodając mniej pieprzu. Możesz doprawić przyprawami według własnych upodobań, takimi jak papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra, oregano. Podgrzej sos do pożądanej gęstości, jeśli okaże się zbyt gęsty, musisz dodać więcej śmietany.
Krok 4:
Rozłóż mięso na talerzu i polej sosem. Smacznego:)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g