Mini krapfeny

Poczęstuj dziewczyny pysznymi słodkimi pączkami po austriacku! . Krapfeny to austriackie pączki noworoczne z nadzieniem.
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 47 % 32 g
węglowodany 44 % 30 g
431 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
1. Podgrzej połowę mleka i rozpuść w nim drożdże. Dodaj kilka łyżek mąki i odstaw na chwilę.
 2. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i zmielić na biało. Dodaj alkohol, sól i skórkę
 3. Podgrzej drugą połowę mleka i rozpuść w nim olej. Dodaj do żółtek. Dodaj ciasto i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. & nbsp;zagnieść ciasto.
 4. Podziel ciasto na 12-13 kulek i pozostaw pod ręcznikiem. Połóż deskę do krojenia na dopasowanych kulkach i lekko dociśnij.
lub po prostu rozwałkuj o grubości 1 cm i wytnij kubki szklanką
 5. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż z obu stron na średnim ogniu
 wypełnij gotowe krapfiny dżemem, dżemem, kremem lub skondensowanym mlekiem.
 6. Posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy