mini krapfeny
skład / składniki
13
porcje:
metoda gotowania
1. Podgrzej połowę mleka i rozpuść w nim drożdże. Dodaj kilka łyżek mąki i odstaw na chwilę.
2. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i zmielić na biało. Dodaj alkohol, sól i skórkę
3. Podgrzej drugą połowę mleka i rozpuść w nim olej. Dodaj do żółtek. Dodaj ciasto i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. & nbsp;zagnieść ciasto.
4. Podziel ciasto na 12-13 kulek i pozostaw pod ręcznikiem. Połóż deskę do krojenia na dopasowanych kulkach i lekko dociśnij.
lub po prostu rozwałkuj o grubości 1 cm i wytnij kubki szklanką
5. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż z obu stron na średnim ogniu
wypełnij gotowe krapfiny dżemem, dżemem, kremem lub skondensowanym mlekiem.
6. Posyp cukrem pudrem.
2. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i zmielić na biało. Dodaj alkohol, sól i skórkę
3. Podgrzej drugą połowę mleka i rozpuść w nim olej. Dodaj do żółtek. Dodaj ciasto i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. & nbsp;zagnieść ciasto.
4. Podziel ciasto na 12-13 kulek i pozostaw pod ręcznikiem. Połóż deskę do krojenia na dopasowanych kulkach i lekko dociśnij.
lub po prostu rozwałkuj o grubości 1 cm i wytnij kubki szklanką
5. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż z obu stron na średnim ogniu
wypełnij gotowe krapfiny dżemem, dżemem, kremem lub skondensowanym mlekiem.
6. Posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g