naleśniki według przepisu Julii Child
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż masło na patelnię, umieść na kuchence i rozpuść na najmniejszym ogniu.
Krok 2:
W międzyczasie w dużej misce ubij jajka solą, dodaj mleko i wodę, dobrze wymieszaj
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę i stopione masło, dobrze ubij trzepaczką.Wkładamy do lodówki na pół godziny
Krok 4:
Podgrzewamy patelnię, dosłownie lekko smarujemy olejem roślinnym.Wlać 3 łyżki. łyżki ciasta, przechylając patelnię w różnych kierunkach, aby spód pokrył się równą warstwą.
Krok 5:
Piecz przez około 1 minutę, aż naleśnik zrumieni się od dołu. Odwróć i szybko usmaż drugą stronę.
Krok 6:
Podawaj naleśniki z dowolnym nadzieniem lub sosem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g