naleśniki dyniowo-pomarańczowe
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem i szczyptą soli.
Krok 3:
Dodaj puree z dyni, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj skórkę (wybierz ilość skórki według własnego gustu) i dodaj sok pomarańczowy, jeśli chcesz (nie potrzebujesz dużo soku, tylko po to, aby wzmocnić smak).
Krok 5:
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Dodaj mleko, aż ciasto naleśnikowe będzie gęste.
Krok 8:
Pozostaw ciasto na 15-20 minut. Dodaj olej roślinny i wymieszaj.
Krok 9:
Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą ugotowane z obu stron.
Krok 10:
Dostałem z tej ilości 15 cienkich naleśników o średnicy 24 cm. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g