naleśniki dyniowo-pomarańczowe

pachnące i delikatne to najlepszy wybór na słoneczne niedzielne śniadanie!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 59 % 20 g
171 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem i szczyptą soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj puree z dyni, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj skórkę (wybierz ilość skórki według własnego gustu) i dodaj sok pomarańczowy, jeśli chcesz (nie potrzebujesz dużo soku, tylko po to, aby wzmocnić smak).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mleko, aż ciasto naleśnikowe będzie gęste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw ciasto na 15-20 minut. Dodaj olej roślinny i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą ugotowane z obu stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dostałem z tej ilości 15 cienkich naleśników o średnicy 24 cm. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy