placki z puree z dyni i jabłkami na kwaśnej śmietanie

delikatne, pachnące naleśniki na śniadanie to spełnienie marzeń!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 67 % 20 g
159 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj jajko, cukier i śmietanę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj puree z dyni i cynamon, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta, wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki (bardzo mi się podoba, jeśli jabłka są kwaśne), dodajemy do ciasta, mieszamy. Podgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż naleśniki z obu stron, aż będą ugotowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe naleśniki posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy