placki z puree z dyni i jabłkami na kwaśnej śmietanie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
W misce wymieszaj jajko, cukier i śmietanę.
Krok 3:
Dodaj puree z dyni i cynamon, wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta, wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki (bardzo mi się podoba, jeśli jabłka są kwaśne), dodajemy do ciasta, mieszamy. Podgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż naleśniki z obu stron, aż będą ugotowane.
Krok 6:
Gotowe naleśniki posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g