Ishli kyufta

ormiańskie danie narodowe-pyszny dwuwarstwowy kotlet mięsny! Ishli kyufta to kotlet z niespodzianką. Nadzienie z mięsa mielonego jest owinięte skorupą innego rodzaju mięsa mielonego, więc gotowy kotlet, który jest tradycyjnie wytwarzany w kształcie cytryny, jest dwuwarstwowy. To narodowe danie ormiańskie jest przygotowywane na świąteczny stół noworoczny lub inne uczty. Właściwa Ishli kyufta powinna mieć cienkie ściany i tłuste, soczyste nadzienie w środku. W przekroju warstwy te są wyraźnie widoczne. Przyznaję od razu, że chociaż przepis nie wydawał mi się skomplikowany i nie zaobserwowano szczególnych trudności w procesie gotowania, w gotowym kotle warstwy jakby się połączyły, chociaż skorupa i nadzienie smakowały wyraźnie inaczej. Najwyraźniej natknąłem się na zbyt duży bulgur, trzeba go było najpierw zmielić lub przepuścić przez maszynę do mięsa, ale zrozumienie tego przyszło na koniec, gdy danie było gotowe. No cóż, daję swoją opcję, ponieważ Ishli kyufta okazała się soczysta, pachnąca i smaczna, choć nie do końca klasyczna!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 54 % 22 g
węglowodany 20 % 8 g
282 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj skorupę. Bulgur zalać wrzącą wodą i pozostawić na 8-10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę, wyrzucając płatki na sito. Bulgur powinien być na wpół gotowy. (Jak pokazało doświadczenie, lepiej przepuścić bulgur na parze przez maszynę do mięsa lub posiekać w inny sposób.)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce wymieszaj chudą mieloną wołowinę, bulgur na parze, jajko, sól, czarny pieprz i paprykę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie, mieszanina powinna być lekko lepka i elastyczna. Podczas przygotowywania nadzienia "ciasto" mięsne można włożyć do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotowujemy nadzienie. Orzechy smażyć na suchej patelni na złoty kolor, posiekać nożem i zmiażdżyć wałkiem do ciasta, ale nie za drobno, aby pozostały pojedyncze kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Podsmaż cebulę i tłustą mieloną wołowinę, rozbijając grudki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy mięso jest całkowicie ugotowane, dodaj orzechy, sól i pieprz, wymieszaj. Pozostaw nadzienie do całkowitego ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przystępujemy do tworzenia Ishli kyufta (kyufta?). Weź 1 łyżkę. l mięso mielone z bulgurem, uformuj kulkę, włóż ją do dłoni lewej ręki, ugniataj palcami prawej do ciasta o grubości około 5 mm. powinna mieć tę samą grubość, bez dziur i zgrubień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść 2 łyżeczki na środku tortilli. nadzienie mięsne z orzechami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ściśnij krawędzie, nadając kotletowi kształt cytryny. Uformowane kotlety umieścić w lodówce na pół godziny. W tym czasie zagotuj około 1 litra wody w dużym rondlu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zagotuj schłodzone kotlety na małym ogniu, umieszczając nie więcej niż 3 sztuki na patelni jednocześnie. Gotuj przez około 3 minuty, ponieważ mięso mielone w środku jest już gotowe, wystarczy dobrze ugotować zewnętrzną skorupę mięsa. Na patelni rozgrzać olej roślinny, smażyć gotowane kotlety z obu stron na złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj Ishli kyufta na gorąco z liśćmi sałaty i plasterkami cytryny. Te kotlety mięsne są zwykle podlewane sokiem z cytryny już na talerzu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy