skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Najpierw przygotuj skorupę. Bulgur zalać wrzącą wodą i pozostawić na 8-10 minut.
Krok 3:
Spuść wodę, wyrzucając płatki na sito. Bulgur powinien być na wpół gotowy. (Jak pokazało doświadczenie, lepiej przepuścić bulgur na parze przez maszynę do mięsa lub posiekać w inny sposób.)
Krok 4:
W misce wymieszaj chudą mieloną wołowinę, bulgur na parze, jajko, sól, czarny pieprz i paprykę.
Krok 5:
Zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie, mieszanina powinna być lekko lepka i elastyczna. Podczas przygotowywania nadzienia "ciasto" mięsne można włożyć do lodówki.
Krok 6:
Teraz przygotowujemy nadzienie. Orzechy smażyć na suchej patelni na złoty kolor, posiekać nożem i zmiażdżyć wałkiem do ciasta, ale nie za drobno, aby pozostały pojedyncze kawałki.
Krok 7:
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Podsmaż cebulę i tłustą mieloną wołowinę, rozbijając grudki.
Krok 9:
Gdy mięso jest całkowicie ugotowane, dodaj orzechy, sól i pieprz, wymieszaj. Pozostaw nadzienie do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10:
Przystępujemy do tworzenia Ishli kyufta (kyufta?). Weź 1 łyżkę. l mięso mielone z bulgurem, uformuj kulkę, włóż ją do dłoni lewej ręki, ugniataj palcami prawej do ciasta o grubości około 5 mm. powinna mieć tę samą grubość, bez dziur i zgrubień.
Krok 11:
Umieść 2 łyżeczki na środku tortilli. nadzienie mięsne z orzechami.
Krok 12:
Ściśnij krawędzie, nadając kotletowi kształt cytryny. Uformowane kotlety umieścić w lodówce na pół godziny. W tym czasie zagotuj około 1 litra wody w dużym rondlu.
Krok 13:
Zagotuj schłodzone kotlety na małym ogniu, umieszczając nie więcej niż 3 sztuki na patelni jednocześnie. Gotuj przez około 3 minuty, ponieważ mięso mielone w środku jest już gotowe, wystarczy dobrze ugotować zewnętrzną skorupę mięsa. Na patelni rozgrzać olej roślinny, smażyć gotowane kotlety z obu stron na złoty kolor.
Krok 14:
Podawaj Ishli kyufta na gorąco z liśćmi sałaty i plasterkami cytryny. Te kotlety mięsne są zwykle podlewane sokiem z cytryny już na talerzu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g