sajgonki z sosem wiśniowym

nie tylko naleśniki, ale całe święto smaku!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 70 % 28 g
160 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na naleśniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku naleśników przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem, dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dzielimy jajka na żółtka i białka, odkładamy białka na bok, będą potrzebne nieco później. Dodaj żółtka i nalewkę waniliową (lub cukier waniliowy) do mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj małymi porcjami, dodaj mleko, zagniataj ciasto. Usuwamy go na 15-20 minut na odpoczynek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto jest zaparzone, zajmijmy się nadzieniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przetrzyj twaróg przez sito. Dodaj cukier (wybierz ilość do smaku). Suszone morele i kandyzowane owoce oparzamy wrzącą wodą i drobno kroimy. Dodaj do masy twarogowej. Dokładnie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do ciasta rozpuść masło i pozwól mu lekko ostygnąć. Ubij białka w pianę. Do ciasta dodajemy roztopione masło i ubite białka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli ciasto jest grube, dodaj trochę mleka lub wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na rozgrzanej patelni (na pierwszy naleśnik lekko nasmarowany olejem roślinnym) wlej chochlę ciasta, rozprowadź i smaż z obu stron, aż będzie miękka. Dzięki ubitym białkom naleśniki są ażurowe i bardzo przewiewne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas smażenia naleśników możesz ugotować sos.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby to zrobić, wlej wszystkie składniki do rondla i gotuj przez 15-20 minut. Gotuję go raz na 2. Jeśli nie ma rumu, możesz go zastąpić koniakiem lub po prostu całkowicie wyeliminować alkohol.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypełnij gotowe naleśniki nadzieniem. Rozłóż łyżkę twarogu na naleśniku, rozłóż wiśnie na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zawijamy kopertę lub po prostu zwijamy rurkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe naleśniki dokładnie polej sosem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sok wiśniowy - 47   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy