skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na naleśniki.
Krok 2:
W przypadku naleśników przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem, dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Dzielimy jajka na żółtka i białka, odkładamy białka na bok, będą potrzebne nieco później. Dodaj żółtka i nalewkę waniliową (lub cukier waniliowy) do mąki.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj małymi porcjami, dodaj mleko, zagniataj ciasto. Usuwamy go na 15-20 minut na odpoczynek.
Krok 5:
Gdy ciasto jest zaparzone, zajmijmy się nadzieniem.
Krok 6:
Przetrzyj twaróg przez sito. Dodaj cukier (wybierz ilość do smaku). Suszone morele i kandyzowane owoce oparzamy wrzącą wodą i drobno kroimy. Dodaj do masy twarogowej. Dokładnie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 7:
Do ciasta rozpuść masło i pozwól mu lekko ostygnąć. Ubij białka w pianę. Do ciasta dodajemy roztopione masło i ubite białka.
Krok 8:
Mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli ciasto jest grube, dodaj trochę mleka lub wody.
Krok 9:
Na rozgrzanej patelni (na pierwszy naleśnik lekko nasmarowany olejem roślinnym) wlej chochlę ciasta, rozprowadź i smaż z obu stron, aż będzie miękka. Dzięki ubitym białkom naleśniki są ażurowe i bardzo przewiewne.
Krok 10:
Podczas smażenia naleśników możesz ugotować sos.
Krok 11:
Aby to zrobić, wlej wszystkie składniki do rondla i gotuj przez 15-20 minut. Gotuję go raz na 2. Jeśli nie ma rumu, możesz go zastąpić koniakiem lub po prostu całkowicie wyeliminować alkohol.
Krok 12:
Wypełnij gotowe naleśniki nadzieniem. Rozłóż łyżkę twarogu na naleśniku, rozłóż wiśnie na wierzchu.
Krok 13:
Zawijamy kopertę lub po prostu zwijamy rurkę.
Krok 14:
Gotowe naleśniki dokładnie polej sosem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sok wiśniowy - 47 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g