skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na bazę sałatkową.
Krok 2:
Na początek zajmijmy się frytkami z parmezanu. Aby to zrobić, trzy parmezan na drobnej tarce, rozłóż w postaci małych ciastek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3:
Pieczemy w piekarniku na złoty kolor w 200 C przez około 7-10 minut (upewnij się, że się nie przypalisz). Wyciągamy frytki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4:
Dopraw filet z kurczaka solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, smaż na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor, aż będzie ugotowany przez 5 minut z każdej strony. (czas jest przybliżony, ponieważ zależy bezpośrednio od grubości kawałka).
Krok 5:
Myjemy cukinię (lub cukinię) i kroimy w plastry, jeśli cukinia jest duża, wycinamy nasiona.
Krok 6:
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Krok 7:
Połowę awokado (jeśli lubisz, możesz wziąć więcej) obierz i pokrój w małą kostkę.
Krok 8:
Pokrój wiśnie na ćwiartki lub połówki.
Krok 9:
Pokrój schłodzony filet z kurczaka na cienkie plasterki.
Krok 10:
Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i posiekany ząbek czosnku, dodaj sól, pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
Krok 11:
Zbieranie sałatki. Na talerzu układamy umyte i wysuszone liście sałaty. Lekko dopraw je dressingiem. Rozłóż kawałki awokado i wiśni na wierzchu.
Krok 12:
Rozłóż plastry smażonej cukinii i fileta z kurczaka.
Krok 13:
Przed podaniem udekoruj górę chipsami z parmezanu, możesz go trochę pokruszyć. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g