Sałatka z kurczakiem z awokado i cukinią

kolorowa sałatka z chrupiącym parmezanem!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 18 % 3 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na bazę sałatkową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek zajmijmy się frytkami z parmezanu. Aby to zrobić, trzy parmezan na drobnej tarce, rozłóż w postaci małych ciastek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczemy w piekarniku na złoty kolor w 200 C przez około 7-10 minut (upewnij się, że się nie przypalisz). Wyciągamy frytki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dopraw filet z kurczaka solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, smaż na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor, aż będzie ugotowany przez 5 minut z każdej strony. (czas jest przybliżony, ponieważ zależy bezpośrednio od grubości kawałka).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Myjemy cukinię (lub cukinię) i kroimy w plastry, jeśli cukinia jest duża, wycinamy nasiona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połowę awokado (jeśli lubisz, możesz wziąć więcej) obierz i pokrój w małą kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój wiśnie na ćwiartki lub połówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój schłodzony filet z kurczaka na cienkie plasterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i posiekany ząbek czosnku, dodaj sól, pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbieranie sałatki. Na talerzu układamy umyte i wysuszone liście sałaty. Lekko dopraw je dressingiem. Rozłóż kawałki awokado i wiśni na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż plastry smażonej cukinii i fileta z kurczaka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przed podaniem udekoruj górę chipsami z parmezanu, możesz go trochę pokruszyć. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy