Sałatka z tuńczykiem, zieloną fasolką i omletem

z tą sałatką nie boisz się niespodziewanych gości! To jedna z najbardziej lubianych sałatek. Okazuje się bardzo jasny, soczysty i gotuje się bardzo łatwo i, co najważniejsze, szybko.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 13 % 3 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Składniki na sos.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbek czosnku i zioła są mielone. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i lekko ubij trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój zieloną fasolę na kawałki o długości 3 cm i blanszuj we wrzącej wodzie przez 5-6 minut. Fasolę kładziemy na sicie i natychmiast zanurzamy w zimnej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w krążki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj jajko z wodą, dodaj szczyptę soli i pieprzu, ubij widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na gorącej patelni smażyć 1-2 cienkie naleśniki jajeczne(mam 1). Pokrój w cienkie paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż liście sałaty na talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj paprykę i fasolę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż tuńczyka, omlet i krążki cebuli. Podlewamy opatrunek i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy