szaszłyki Rapan
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
rozmrozić mięso rapanów, pokroić na połówki wzdłuż i wyjąć przewód pokarmowy. Dobrze umyj mięso, włóż do głębokiego naczynia.
pokrój cebulę na pół pierścienia, posiekaj zioła, posiekaj czosnek. Wszystko to włożyć do mięsa. Dodaj tutaj: suche przyprawy, sok z cytryn, sól i majonez. Wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki na 2 godziny do marynowania.
teraz marynowane rapany smażyć jak zwykły Kebab. Oznacza to, że połóż szaszłyki i smaż nad gorącymi węglami na grillu, obracając, przez 10-15 minut. Między kawałkami rapanów połóż kawałki papryki na szpikulcu (jest to opcjonalne, możesz bez niego).
gorące szaszłyki rapanowe podawać z ulubionym sosem. Mam gruzińskiego tkemali.
pokrój cebulę na pół pierścienia, posiekaj zioła, posiekaj czosnek. Wszystko to włożyć do mięsa. Dodaj tutaj: suche przyprawy, sok z cytryn, sól i majonez. Wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki na 2 godziny do marynowania.
teraz marynowane rapany smażyć jak zwykły Kebab. Oznacza to, że połóż szaszłyki i smaż nad gorącymi węglami na grillu, obracając, przez 10-15 minut. Między kawałkami rapanów połóż kawałki papryki na szpikulcu (jest to opcjonalne, możesz bez niego).
gorące szaszłyki rapanowe podawać z ulubionym sosem. Mam gruzińskiego tkemali.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rapany - 77 kcal/100g