szaszłyki Rapan

pikantne szaszłyki dla miłośników owoców morza-to jest to! Dla tych, którzy nie wiedzą, rapany to takie mięczaki w twardych skorupkach. Wszystkie te muszle są przywożone z Morza Czarnego jako pamiątki (oczywiście, gdy nie ma już właścicieli w środku))
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 11 % 2 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min
rozmrozić mięso rapanów, pokroić na połówki wzdłuż i wyjąć przewód pokarmowy. Dobrze umyj mięso, włóż do głębokiego naczynia.
pokrój cebulę na pół pierścienia, posiekaj zioła, posiekaj czosnek. Wszystko to włożyć do mięsa. Dodaj tutaj: suche przyprawy, sok z cytryn, sól i majonez. Wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki na 2 godziny do marynowania.
teraz marynowane rapany smażyć jak zwykły Kebab. Oznacza to, że połóż szaszłyki i smaż nad gorącymi węglami na grillu, obracając, przez 10-15 minut. Między kawałkami rapanów połóż kawałki papryki na szpikulcu (jest to opcjonalne, możesz bez niego).
gorące szaszłyki rapanowe podawać z ulubionym sosem. Mam gruzińskiego tkemali.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rapany - 77   kcal/100g

Podobne przepisy