Ptitim z kurczakiem i warzywami

jasny i pyszny obiad dla całej rodziny w 30 minut. Danie okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnego gustu, co najważniejsze, nie rozgotuj ich, aby nie zamieniły się w owsiankę. Nawiasem mówiąc, ptitim można gotować osobno (musisz gotować w dużej ilości osolonej wody, jak zwykły makaron, a następnie wyrzucić na sito) i dodać do warzyw w gotowej formie, więc na pewno niczego nie rozgotujesz. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 35 % 8 g
115 kcal
IG: 38 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek pokrój cebulę, marchewkę i seler w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż posiekane warzywa przez kilka minut. W razie potrzeby możesz dodać mały (około 10-15 g) kawałek masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek, pokrój paprykę w małą kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj paprykę i czosnek na patelnię, smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki i dodaj do patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć mieszaninę przez 3-4 minuty, aż kawałki fileta się zetną. Dodaj sól i pieprz, możesz również dodać ulubione przyprawy, jeśli chcesz (dodałem paprykę).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój wiśnie na połówki. Zamiast wiśni możesz bezpiecznie używać zwykłych pomidorów, tylko najpierw musisz usunąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj wiśnie na patelnię i wlej ptitim na wierzch.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wodę (lub bulion), powinna całkowicie pokryć ptitim.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj, aż cała woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby dodaj posiekane warzywa(moja pietruszka). Danie gotowe, można podawać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Kuskus - 112   kcal/100g

Podobne przepisy