skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Na początek pokrój cebulę, marchewkę i seler w średnią kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż posiekane warzywa przez kilka minut. W razie potrzeby możesz dodać mały (około 10-15 g) kawałek masła.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek, pokrój paprykę w małą kostkę.
Krok 5:
Dodaj paprykę i czosnek na patelnię, smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 6:
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki i dodaj do patelni.
Krok 7:
Smażyć mieszaninę przez 3-4 minuty, aż kawałki fileta się zetną. Dodaj sól i pieprz, możesz również dodać ulubione przyprawy, jeśli chcesz (dodałem paprykę).
Krok 8:
Pokrój wiśnie na połówki. Zamiast wiśni możesz bezpiecznie używać zwykłych pomidorów, tylko najpierw musisz usunąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
Krok 9:
Dodaj wiśnie na patelnię i wlej ptitim na wierzch.
Krok 10:
Wlej wodę (lub bulion), powinna całkowicie pokryć ptitim.
Krok 11:
Gotuj, aż cała woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby dodaj posiekane warzywa(moja pietruszka). Danie gotowe, można podawać.
Krok 12:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g