Shawarma w domu

kochasz shawarmę? Następnie przygotuj go w domu, tym bardziej jest to proste! Niesamowite danie, a co najważniejsze-proste i smaczne! Ale jednocześnie bardzo satysfakcjonujące. Bardzo dobra opcja nie tylko na świątecznym stole, ale także dla nagle przybyłych gości. Shawarma tylko czeka, aby ją ugotować!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 67 % 18 g
węglowodany 15 % 4 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania potrzebujemy: 1. pita 2. ketchup, majonez 3. arkusze sałaty 4. warzywa (dowolne według własnego gustu) 5. kiełbasa 6. ser

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po wymieszaniu keczupu z majonezem dokładnie posmaruj cały arkusz chleba pita!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cofając się od krawędzi chleba pita, układamy liście sałaty, jak pokazano na zdjęciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kładziemy drobno posiekany pomidor na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż startego ogórka na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na wierzchu koreańska marchewka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie układamy paprykę startą na tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiełbasa starta na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I połóż topiony ser na wierzchu wszystkiego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz składamy arkusz chleba pita, jak pokazano na zdjęciu! Najpierw od góry i od dołu! żeby nic nie wypadło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A potem zwijamy się jak bułka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Taka bułka powinna się okazać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój na 2 części do smażenia (dla kogo jest to wygodne)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I połóż naszą shawarmę na rozgrzanej patelni z olejem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I smaż z obu stron na złoty kolor.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Oto taka pyszna i apetyczna shawarma, którą mamy ! :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Rzeżucha - 32   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy