gulasz z zająca

Zachwyć rodzinę pysznym gulaszem z dziczyzny! Smak zająca jest bardzo podobny do królika. Jedyną rzeczą jest to, że nie ma delikatności, która jest nieodłączna dla mięsa królika. Ale mięso zająca jest jednak bardzo smaczne i jest przygotowywane prawie tak samo jak królik. Przed gotowaniem możesz na pewno namoczyć mięso zająca w wodzie z octem stołowym przez 2-3 godziny. Ale to jest opcjonalne.
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 29 % 4 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min
myjemy Zając, suszymy i siekamy. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim czosnek i cebulę przez dwie minuty. 
dodaj kawałki zająca i smaż na brązowo-złoty kolor. Wlej wino i gotuj przez trzy minuty. Sól, wlać 800 ml bulionu (lub wody) i dusić pół godziny pod pokrywką. 
umyj kapustę, posiekaj, włóż do garnka z mięsem, dodaj resztę bulionu i gotuj przez kolejne pół godziny. Następnie układamy zając, usuwamy kości, w razie potrzeby kroimy miąższ na małe kawałki. 
umyj słodką paprykę, pokrój w kostkę, dodaj do garnka do kapusty i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mięso, dopraw gulasz zająca mielonym pieprzem i solą do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mięso zająca - 183   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy