gulasz z zająca
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
myjemy Zając, suszymy i siekamy. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim czosnek i cebulę przez dwie minuty.
dodaj kawałki zająca i smaż na brązowo-złoty kolor. Wlej wino i gotuj przez trzy minuty. Sól, wlać 800 ml bulionu (lub wody) i dusić pół godziny pod pokrywką.
umyj kapustę, posiekaj, włóż do garnka z mięsem, dodaj resztę bulionu i gotuj przez kolejne pół godziny. Następnie układamy zając, usuwamy kości, w razie potrzeby kroimy miąższ na małe kawałki.
umyj słodką paprykę, pokrój w kostkę, dodaj do garnka do kapusty i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mięso, dopraw gulasz zająca mielonym pieprzem i solą do smaku.
dodaj kawałki zająca i smaż na brązowo-złoty kolor. Wlej wino i gotuj przez trzy minuty. Sól, wlać 800 ml bulionu (lub wody) i dusić pół godziny pod pokrywką.
umyj kapustę, posiekaj, włóż do garnka z mięsem, dodaj resztę bulionu i gotuj przez kolejne pół godziny. Następnie układamy zając, usuwamy kości, w razie potrzeby kroimy miąższ na małe kawałki.
umyj słodką paprykę, pokrój w kostkę, dodaj do garnka do kapusty i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mięso, dopraw gulasz zająca mielonym pieprzem i solą do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mięso zająca - 183 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g