laseczki na kefirze
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę z wanilią.
Krok 2:
Ubij jajko solą i cukrem, dodaj masło. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Wymieszaj kefir z sodą, odstaw na 10 minut.
Krok 3:
Połącz mieszaninę jajek z kefirem i wymieszaj.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj. Mąka może zająć trochę mniej lub trochę więcej. Ciasto nie powinno być ciężkie. Jeśli mocno przylega do dłoni, posmaruj go olejem roślinnym.
Krok 5:
Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj ciasto o grubości około 2 cm. Jeśli nie ma foremek, Wytnij kubki szklanką i wykonaj nacięcia z 4 stron, nie sięgając do środka. Podczas smażenia otrzymasz kwiaty.
Krok 6:
Smażyć na oleju roślinnym z 2 stron, jak naleśniki. Szczególnie smaczne jest jedzenie takich pączków ze śmietaną, a także z dżemami, dżemem, dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g