bakłażan z mięsem po chińsku

niezwykle pyszne bakłażany w cieście! Spróbuj! Może być podawany jako gorąca przekąska na wspólnym stole lub Pełne drugie danie!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 31 % 11 g
225 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz pokroić bakłażana. Aby to zrobić, umieść go między dwiema deskami o tej samej grubości(możesz umieścić pałeczki). Pokrój bakłażana w cienkie plasterki o grubości nie większej niż 5 mm.deski zapobiegną całkowitemu przecięciu bakłażana przez nóż.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rezultacie taki akordeon z bakłażana powinien się okazać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz pokrój bakłażana w kieszenie, przecinając do końca przez 1 plasterek. Nie wyrzucaj wąskich części, przydadzą się do mięsa mielonego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinieneś mieć dwa połączone koła. Rozłóż kieszenie na płaskim naczyniu i posyp solą. Pozostaw, aż pojawią się krople soku, aby usunąć nadmiar goryczy. Gdy tylko bakłażany zostaną posolone i podane soki, spłucz je zimną wodą i usuń nadmiar wilgoci ręcznikiem lub serwetką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zajmijmy się mięsem mielonym. Aby to zrobić, drobno posiekaj resztki bakłażana (wąskie części). Drobno posiekaj zieloną cebulę. Włóż mięso mielone, cebulę i posiekany bakłażan do filiżanki. Dodaj łyżkę sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, sezam. Sól, pieprz mięso mielone do smaku i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść 1 łyżkę mielonego mięsa na środku każdej kieszeni. Rozłóż mięso mielone w kieszeni. Grubość bakłażana i nadzienia powinna być mniej więcej taka sama.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do ciasta ubij 1 jajko, sól, dodaj wodę i mąkę i wszystko wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna okazać się nieco cieńsza niż na naleśnikach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz każdy bakłażan w cieście i smaż na oleju roślinnym przez 3-4 minuty z każdej strony. Powinno być dużo oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe bakłażany należy ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj bakłażany na gorąco. Maczamy w sosie sojowym i jemy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy