skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz pokroić bakłażana. Aby to zrobić, umieść go między dwiema deskami o tej samej grubości(możesz umieścić pałeczki). Pokrój bakłażana w cienkie plasterki o grubości nie większej niż 5 mm.deski zapobiegną całkowitemu przecięciu bakłażana przez nóż.
Krok 2:
W rezultacie taki akordeon z bakłażana powinien się okazać.
Krok 3:
Teraz pokrój bakłażana w kieszenie, przecinając do końca przez 1 plasterek. Nie wyrzucaj wąskich części, przydadzą się do mięsa mielonego.
Krok 4:
Powinieneś mieć dwa połączone koła. Rozłóż kieszenie na płaskim naczyniu i posyp solą. Pozostaw, aż pojawią się krople soku, aby usunąć nadmiar goryczy. Gdy tylko bakłażany zostaną posolone i podane soki, spłucz je zimną wodą i usuń nadmiar wilgoci ręcznikiem lub serwetką.
Krok 5:
Zajmijmy się mięsem mielonym. Aby to zrobić, drobno posiekaj resztki bakłażana (wąskie części). Drobno posiekaj zieloną cebulę. Włóż mięso mielone, cebulę i posiekany bakłażan do filiżanki. Dodaj łyżkę sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, sezam. Sól, pieprz mięso mielone do smaku i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Umieść 1 łyżkę mielonego mięsa na środku każdej kieszeni. Rozłóż mięso mielone w kieszeni. Grubość bakłażana i nadzienia powinna być mniej więcej taka sama.
Krok 7:
Do ciasta ubij 1 jajko, sól, dodaj wodę i mąkę i wszystko wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna okazać się nieco cieńsza niż na naleśnikach.
Krok 8:
Zanurz każdy bakłażan w cieście i smaż na oleju roślinnym przez 3-4 minuty z każdej strony. Powinno być dużo oleju.
Krok 9:
Gotowe bakłażany należy ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj bakłażany na gorąco. Maczamy w sosie sojowym i jemy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g