Ziemniaki zapiekane z serem i boczkiem

to bardzo smaczne ziemniaki! Goście i bliscy docenią to danie! Zjedzony z hukiem)
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 63 % 15 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dobrze umyj ziemniaki. Zawiń każdą bulwę w folię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni, aż będzie ugotowany. Możesz sprawdzić gotowość ziemniaków, przebijając je przez folię wykałaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj zielenie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj mostek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki na pół. Łyżką delikatnie wyjmij miąższ, aby zrobić łódki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj mięso widelcem. Dodaj śmietanę i żółtka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz, dodaj zioła i połowę drobno startego sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż warstwę mostka na dnie łodzi ziemniaczanych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj nadzieniem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp pozostałym serem. I piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasze pyszne ziemniaki są gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy