wiedeński sznycel cielęcy

dobrze pasuje do świątecznego stołu i na każdy dzień. Zaskocz swoich bliskich.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 14 g
tłuszcze 42 % 23 g
węglowodany 33 % 18 g
320 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cielęcinę na steki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze bij, przykrywając folią do grubości mięsa 3-5 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robimy lezon z jajek, mleka, soli i pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Panierujemy sznycel (na przemian: mąka, lezon, krakersy.)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię i dodaj masło. Gotuj przez 3-4 minuty z każdej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż mięso na serwetce, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Danie jest gotowe. Dziękuję za bycie ze mną. Do widzenia i smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy