ziemniaki pieczone w piekarniku z wędzonym mięsem i dzikim czosnkiem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dobrze umyj ziemniaki, nie obierz, pokrój w duże plasterki. Rozłóż na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym. Mostek, u mnie był wędzony, kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Sól, pieprz do smaku i włóż do piekarnika nagrzanego do 200C przez 20 minut.
Krok 2:
Wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, mieszamy ziemniaki drewnianą szpatułką i posypujemy drobno posiekanym dzikim czosnkiem. Włóż ponownie do piekarnika na 5-10 minut.
Krok 3:
Cały obiad jest gotowy, możesz zostać zaproszony do stołu. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g