ziemniaki pieczone w piekarniku z wędzonym mięsem i dzikim czosnkiem

pyszna kolacja z tym przepisem będzie gotowa w pół godziny! W mojej rodzinie nie lubią ziemniaków, jedzą więcej owsianki, fasoli, makoronów, ale te ziemniaki są zawsze spożywane z przyjemnością. I to danie jest przygotowywane bardzo szybko. Mój mąż i ja pracujemy razem i często zdarza się, że wracamy z pracy i musimy szybko ugotować obiad, ale nie ma już siły. Wtedy na ratunek przychodzi przepis na ulubione ziemniaki.
ManiaszaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 59 % 13 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dobrze umyj ziemniaki, nie obierz, pokrój w duże plasterki. Rozłóż na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym. Mostek, u mnie był wędzony, kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Sól, pieprz do smaku i włóż do piekarnika nagrzanego do 200C przez 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, mieszamy ziemniaki drewnianą szpatułką i posypujemy drobno posiekanym dzikim czosnkiem. Włóż ponownie do piekarnika na 5-10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cały obiad jest gotowy, możesz zostać zaproszony do stołu. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy