Orzo

goście będą zachwyceni tym daniem, sprawdź! Dla tych, którzy nie wiedzą: Orzo to rodzaj włoskiego makaronu w postaci małych ziaren przypominających jądra jęczmienia. Pasta w tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza-jęczmień. Orzo ma również drugie imię-rizoni. Makaron służy do przygotowania przystawki, dodaje się go do zup i sałatek warzywnych. Szczególnie dobrze sprawdza się z owocami morza i warzywami doprawionymi natką pietruszki, czosnkiem i oliwą z oliwek.
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 10 % 2 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min
orzo gotuj zgodnie z instrukcją (mam 6 minut) w lekko osolonej wodzie. Zlać.

wlej trochę zwykłego oleju na patelnię, usmaż drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Następnie włóż pokrojonego w kostkę pomidora i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Drobno posiekaj paprykę i gotuj na wolnym ogniu z pomidorem. Wstrząśnij jajkiem i wlej do warzyw. Zrób coś w rodzaju omletu i dobrze wymieszaj, aby nie było dużych kawałków.

wlej olej sezamowy i trochę sosu sojowego-nie przesadzaj, ponieważ krewetki są gotowane w słonej wodzie i możesz przesadzić z solą. Połóż krewetki bez skorupy na końcu i gotuj na wolnym ogniu przez około minutę.

następnie włóż ugotowane orzo na patelnię i podgrzewaj, mieszając, przez minutę. Posyp posiekanym koperkiem na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy