kurczak w ciemnym piwie w stylu chińskim
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
rozgrzej olej sezamowy na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj kawałki kurczaka i gotuj, obracając od czasu do czasu, aż się zrumieni (5 do 7 minut).
dodaj piwo, wino shaoxin (lub sherry lub wytrawne białe wino), sos sojowy, cukier, cienko pokrojony imbir, zmiażdżony czosnek, pokrojoną zieloną cebulę, chili, gwiazdkę anyżu . Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ciepło do niskiego poziomu, przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje (15 do 20 minut).
zdejmij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu aż płyn odparuje, a kurczak będzie bardzo delikatny (25-40 minut). Dopraw do smaku.
finita!Smacznego!
dodaj piwo, wino shaoxin (lub sherry lub wytrawne białe wino), sos sojowy, cukier, cienko pokrojony imbir, zmiażdżony czosnek, pokrojoną zieloną cebulę, chili, gwiazdkę anyżu . Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ciepło do niskiego poziomu, przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje (15 do 20 minut).
zdejmij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu aż płyn odparuje, a kurczak będzie bardzo delikatny (25-40 minut). Dopraw do smaku.
finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g