kurczak w ciemnym piwie w stylu chińskim

chciałeś pysznego kurczaka? - Proszę bardzo! Ten przepis będzie równie dobry z udami z kurczaka, skrzydłami lub podudzie. Idealnie podawać z ryżem, posiekaną kolendrą, klinami limonki, cienko pokrojoną czerwoną papryką.
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 18 % 6 g
214 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
rozgrzej olej sezamowy na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj kawałki kurczaka i gotuj, obracając od czasu do czasu, aż się zrumieni (5 do 7 minut).
dodaj piwo, wino shaoxin (lub sherry lub wytrawne białe wino), sos sojowy, cukier, cienko pokrojony imbir, zmiażdżony czosnek, pokrojoną zieloną cebulę, chili, gwiazdkę anyżu . Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ciepło do niskiego poziomu, przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje (15 do 20 minut).
zdejmij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu aż płyn odparuje, a kurczak będzie bardzo delikatny (25-40 minut). Dopraw do smaku.
finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy