wieprzowina z sosem borówkowym z czerwoną porzeczką

więcej przepisów na świąteczny stół! Wygląda świetnie! Goście będą zadowoleni, a domownicy poproszą o zrobienie tego jeszcze raz))!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 41 % 15 g
węglowodany 30 % 11 g
228 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wieprzowinę myjemy ręcznikami papierowymi. W misce wymieszaj dżemy, miód, cytrynę. Bierzemy schab i ostry nóż i przecinamy powierzchnię mięsa po przekątnej (głębokość 3-4 mm)- na powierzchni uzyskuje się romby.

posolić mięso, a następnie posmarować sosem. Następnie włóż goździki do każdego rombu . Włóż wieprzowinę do naczynia do pieczenia i wyślij do piekarnika na 50-60 minut.

podczas gotowania wieprzowiny robimy sos. Włóż borówki i 120 ml wody do rondla, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie rozcieńczamy w 40 ml 1 łyżki.l. skrobia (mam kukurydzę). Gdy czas minie, wyłącz ogień, wlej mieszaninę skrobi z ciągłym mieszaniem cienkim strumieniem i natychmiast usuń z ognia. Sos można "przebić" w blenderze - nie zrobiłem tego, podoba mi się, że są w nim całe jagody borówki brusznicy.

wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut, a następnie pokrój na porcje i podawaj z sosem borówkowym i ulubionym dodatkiem.

 finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy