wieprzowina z sosem borówkowym z czerwoną porzeczką
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wieprzowinę myjemy ręcznikami papierowymi. W misce wymieszaj dżemy, miód, cytrynę. Bierzemy schab i ostry nóż i przecinamy powierzchnię mięsa po przekątnej (głębokość 3-4 mm)- na powierzchni uzyskuje się romby.
posolić mięso, a następnie posmarować sosem. Następnie włóż goździki do każdego rombu . Włóż wieprzowinę do naczynia do pieczenia i wyślij do piekarnika na 50-60 minut.
podczas gotowania wieprzowiny robimy sos. Włóż borówki i 120 ml wody do rondla, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie rozcieńczamy w 40 ml 1 łyżki.l. skrobia (mam kukurydzę). Gdy czas minie, wyłącz ogień, wlej mieszaninę skrobi z ciągłym mieszaniem cienkim strumieniem i natychmiast usuń z ognia. Sos można "przebić" w blenderze - nie zrobiłem tego, podoba mi się, że są w nim całe jagody borówki brusznicy.
wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut, a następnie pokrój na porcje i podawaj z sosem borówkowym i ulubionym dodatkiem.
finita!Smacznego!
posolić mięso, a następnie posmarować sosem. Następnie włóż goździki do każdego rombu . Włóż wieprzowinę do naczynia do pieczenia i wyślij do piekarnika na 50-60 minut.
podczas gotowania wieprzowiny robimy sos. Włóż borówki i 120 ml wody do rondla, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie rozcieńczamy w 40 ml 1 łyżki.l. skrobia (mam kukurydzę). Gdy czas minie, wyłącz ogień, wlej mieszaninę skrobi z ciągłym mieszaniem cienkim strumieniem i natychmiast usuń z ognia. Sos można "przebić" w blenderze - nie zrobiłem tego, podoba mi się, że są w nim całe jagody borówki brusznicy.
wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut, a następnie pokrój na porcje i podawaj z sosem borówkowym i ulubionym dodatkiem.
finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g