pieczarki w sosie śmietanowo-pomidorowym

Szybki i pyszny przepis na pieczarki! Możesz podawać jako drugie danie z ryżem, ziemniakami, makaronem, kto chce.
JulenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 58 % 7 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
pokrój cebulę w półpierścienie, smaż na oleju roślinnym na złoty kolor, dodaj pokrojone w plastry pieczarki, smaż grzyby na złoty kolor. Osobno robimy sos: wymieszaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, sos sojowy, sól, pieprz, dodaj trochę wody. Wlej powstały sos do grzybów z cebulą, gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut, możesz posypać ziołami na wierzchu. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy