Naleśniki Pajęczyna
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajka solą, wlej przegotowaną wodę, dodaj zimne mleko. Wymieszaj, dodaj mąkę, cukier, sodę, wanilinę. Lepiej dodawać mąkę stopniowo, wskazane jest zgaszenie sody octem. Wymieszaj wszystko, dodaj olej roślinny. Ciasto powinno być jak rzadka śmietana. Piec na średnim ogniu, wlać bardzo mało ciasta, aby naleśnik był cieńszy. Możesz posmarować gotowe naleśniki masłem, aby były bardziej miękkie.
na wyjściu jest 30 naleśników.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g