skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy do gotowania wszystko, co widzisz na zdjęciu, w odpowiednich ilościach.
Krok 2:
Gotowanie pomarańczy do marynaty i podania. Pokrój cytrusy, biorąc pod uwagę sposób podania sałatki. Najłatwiej jest najpierw obrać pomarańczę, a następnie pokroić. Jeśli weźmiesz tylko 1 owoc-część przeznaczoną do podania, włóż do lodówki. Jeśli planujesz pozostawić krewetki do marynowania przez noc, pomarańczę do podania można również przygotować rano.
Krok 3:
Czosnek miażdżymy czosnkiem lub kroimy nożem.
Krok 4:
Wyciśnij pomarańczę przeznaczoną do marynaty do głębokiego naczynia z krewetkami. Dodaj posiekany czosnek, sól, pieprz. Delikatnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą / włóż do pojemnika z hermetyczną pokrywką i włóż do lodówki do marynowania na 5 godzin. Możesz marynować krewetki przez noc i gotować je rano. Ale nie powinieneś marynować dłużej niż 12 godzin.
Krok 5:
Tak wyglądają marynowane krewetki.
Krok 6:
Gdy krewetki są marynowane, wlej olej roślinny na głęboką patelnię (lepiej wziąć grubym dnem) i podpal. Potrzebujesz trochę oleju, 1 łyżki stołowej lub nawet mniej! Po podgrzaniu włóż krewetki na patelnię wraz z marynatą. Podczas smażenia pamiętaj, aby mieszać, szczególnie pod koniec smażenia-aby się nie przypaliły. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej dietetyczna-nie dodawaj oleju i po prostu gotuj krewetki min.5 w marynacie.
Krok 7:
Podczas smażenia płyn będzie stopniowo odparowywał, a po 10-15 minutach na patelni pozostaną tylko krewetki w oleju bez soku. Oto są gotowe!
Krok 8:
Rozłóż na talerzu, 30 sekund po rozprowadzeniu posyp sokiem z cytryny. Dodaj świeże plasterki pomarańczy do lekko schłodzonych krewetek.
Krok 9:
Serwujemy! Rozłóż arkusze sałaty na talerzu do serwowania, na nich-krewetki z pomarańczami. Udekoruj plasterkami pomarańczy i sałatką, możesz posypać białym sezamem.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g