Sałatka z krewetkami i pomarańczami

wykwintna słodko-kwaśna lekka sałatka na święta. Musiałem poczekać 5 godzin, aż krewetki się marynują. Ale smak okazał się doskonały - ze względu na kontrast słodkiej karmelizowanej pomarańczy i pikantnych marynowanych krewetek z kwaskowatością polecam spróbować! Moi goście docenili:) możesz wytrzymać według przepisu przez 5 godzin lub marynować w nocy i gotować rano.
MiracleWaterfallAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 24 % 5 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy do gotowania wszystko, co widzisz na zdjęciu, w odpowiednich ilościach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie pomarańczy do marynaty i podania. Pokrój cytrusy, biorąc pod uwagę sposób podania sałatki. Najłatwiej jest najpierw obrać pomarańczę, a następnie pokroić. Jeśli weźmiesz tylko 1 owoc-część przeznaczoną do podania, włóż do lodówki. Jeśli planujesz pozostawić krewetki do marynowania przez noc, pomarańczę do podania można również przygotować rano.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek miażdżymy czosnkiem lub kroimy nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij pomarańczę przeznaczoną do marynaty do głębokiego naczynia z krewetkami. Dodaj posiekany czosnek, sól, pieprz. Delikatnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą / włóż do pojemnika z hermetyczną pokrywką i włóż do lodówki do marynowania na 5 godzin. Możesz marynować krewetki przez noc i gotować je rano. Ale nie powinieneś marynować dłużej niż 12 godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak wyglądają marynowane krewetki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy krewetki są marynowane, wlej olej roślinny na głęboką patelnię (lepiej wziąć grubym dnem) i podpal. Potrzebujesz trochę oleju, 1 łyżki stołowej lub nawet mniej! Po podgrzaniu włóż krewetki na patelnię wraz z marynatą. Podczas smażenia pamiętaj, aby mieszać, szczególnie pod koniec smażenia-aby się nie przypaliły. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej dietetyczna-nie dodawaj oleju i po prostu gotuj krewetki min.5 w marynacie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas smażenia płyn będzie stopniowo odparowywał, a po 10-15 minutach na patelni pozostaną tylko krewetki w oleju bez soku. Oto są gotowe!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż na talerzu, 30 sekund po rozprowadzeniu posyp sokiem z cytryny. Dodaj świeże plasterki pomarańczy do lekko schłodzonych krewetek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Serwujemy! Rozłóż arkusze sałaty na talerzu do serwowania, na nich-krewetki z pomarańczami. Udekoruj plasterkami pomarańczy i sałatką, możesz posypać białym sezamem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy