domowe kiełbaski
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój mięso i smalec na małe kawałki (im mniejsze, tym lepiej).
Krok 2:
Drobno posiekaj czosnek, dodaj do mięsa, sól, pieprz, dodaj przyprawy.
Krok 3:
Wlej wodę i dobrze wymieszaj mięso mielone. Połóż mięso mielone w postaci małych kiełbasek na arkuszach folii natłuszczonych olejem roślinnym.
Krok 4:
Ciasno zwiń kiełbaski w folię (cukierek). Przebij każdą igłą. Złożyć w rękaw do pieczenia.
Krok 5:
Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez 35-45 minut. Następnie wyjmij kiełbaski z rękawa, rozłóż folię na górze — i ponownie Wyślij do piekarnika do pieczenia na kolejne 10 minut. Kiełbaski staną się piękne i gęste. Pozwól im ostygnąć.
Krok 6:
Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g