skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój kurczaka wzdłuż linii klatki piersiowej i spłaszcz, aby zmieścił się w całości na dużej patelni. Popieprzyć.
Krok 2:
Na patelni rozpuść masło, połóż kurczaka tyłem do góry, smaż na dość dużym ogniu, naciskając, aż powstanie złoty kolor, 5-7 minut.
Krok 3:
Odwróć kurczaka na drugą stronę i przykryj ciężką pokrywką lub połóż ciężar, aby kurczak pozostał spłaszczony, zmniejsz ogień i smaż przez kilka minut, obracając go kilka razy. Gotowość ptaka można określić, nakłuwając nożem w najgrubszym miejscu: jeśli wycieknie przezroczysty sok, kurczak jest gotowy, ale jeśli jest różowy, odwróć go i smaż przez kolejne 10 minut.
Krok 4:
Obrany czosnek włożyć do moździerza, przykryć solą i zmielić na pastę. Możesz użyć blendera.
Krok 5:
Do moździerza dodaj 2/3 szklanki wody i polej sosem czosnkowym naszego kurczaka.
Krok 6:
Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-12 minut.
Krok 7:
Serwujemy naszą laskę na gorąco! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g