kurczak tytoniowy z czosnkiem

to danie po prostu nie może być bez smaku! Najważniejsze jest, aby znaleźć pisklę na rynku, a potem.... Cóż, wtedy zobaczysz, co się stanie... Będzie bardzo smacznie! Musisz też bardzo się postarać i poszukać soli Swan. A potem w ogóle będzie arcydzieło!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 16 g
tłuszcze 51 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój kurczaka wzdłuż linii klatki piersiowej i spłaszcz, aby zmieścił się w całości na dużej patelni. Popieprzyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozpuść masło, połóż kurczaka tyłem do góry, smaż na dość dużym ogniu, naciskając, aż powstanie złoty kolor, 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odwróć kurczaka na drugą stronę i przykryj ciężką pokrywką lub połóż ciężar, aby kurczak pozostał spłaszczony, zmniejsz ogień i smaż przez kilka minut, obracając go kilka razy. Gotowość ptaka można określić, nakłuwając nożem w najgrubszym miejscu: jeśli wycieknie przezroczysty sok, kurczak jest gotowy, ale jeśli jest różowy, odwróć go i smaż przez kolejne 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrany czosnek włożyć do moździerza, przykryć solą i zmielić na pastę. Możesz użyć blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do moździerza dodaj 2/3 szklanki wody i polej sosem czosnkowym naszego kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-12 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Serwujemy naszą laskę na gorąco! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy