skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso myjemy, kroimy na średnie kawałki
Krok 2:
Marynujemy 1-2h. w oliwie z oliwek i soku z cytryny
Krok 3:
Umyj ziemniaki, obierz, pokrój w duże paski. Kładziemy do wyschnięcia na bawełnianym ręczniku bez kłaczków. Podgrzej ghee na patelni z grubym dnem i rozłóż ziemniaki do smażenia. Zwykle mieszam od razu - owijam wszystkie kliny olejem. Przykrywam bez zmniejszania ciepła i mieszam kilka razy-nie więcej. Sol przed samym końcem
Krok 4:
W międzyczasie kroimy cebulę i paprykę w półpierścienie; zioła, czosnek-drobno, pomidory - na średnie kawałki, nie usuwamy skóry
Krok 5:
W woku (najlepiej żeliwnym) mocno podgrzej olej roślinny i smaż przez 2-3 minuty. kawałki mięsa porcjami (!), zapobiegając wypłynięciu soku mięsnego. Smażone mięso wkładamy do osobnej miski, solimy
Krok 6:
W woku odnawiamy olej, podajemy cebulę + pomidory, chili. Smażyć, ciągle mieszając
Krok 7:
Gdy pomidory zmiękną wystarczająco i wypuszczą sok, połóż na nich mięso, SL. pieprz i podgrzewaj 2-3 min
Krok 8:
Dodaj smażone ziemniaki, warzywa. Delikatnie wymieszaj
Krok 9:
Finita! Smacznego! Jedz od razu, nie pozwalając ci ostygnąć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal / 100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal / 100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g