Lomo Saltado

nie przegap okazji, aby wypróbować jedną z najlepszych potraw w Meksyku! Lomo saltado-galopująca wołowina Przejedźmy się kuchniami świata! Jasne, pachnące, satysfakcjonujące, smaczne – uwierz mi na słowo. Albo nie wierz, ale gotuj i przekonaj się sam))))
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 36 % 8 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso myjemy, kroimy na średnie kawałki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marynujemy 1-2h. w oliwie z oliwek i soku z cytryny

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki, obierz, pokrój w duże paski. Kładziemy do wyschnięcia na bawełnianym ręczniku bez kłaczków. Podgrzej ghee na patelni z grubym dnem i rozłóż ziemniaki do smażenia. Zwykle mieszam od razu - owijam wszystkie kliny olejem. Przykrywam bez zmniejszania ciepła i mieszam kilka razy-nie więcej. Sol przed samym końcem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie kroimy cebulę i paprykę w półpierścienie; zioła, czosnek-drobno, pomidory - na średnie kawałki, nie usuwamy skóry

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W woku (najlepiej żeliwnym) mocno podgrzej olej roślinny i smaż przez 2-3 minuty. kawałki mięsa porcjami (!), zapobiegając wypłynięciu soku mięsnego. Smażone mięso wkładamy do osobnej miski, solimy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W woku odnawiamy olej, podajemy cebulę + pomidory, chili. Smażyć, ciągle mieszając

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy pomidory zmiękną wystarczająco i wypuszczą sok, połóż na nich mięso, SL. pieprz i podgrzewaj 2-3 min

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj smażone ziemniaki, warzywa. Delikatnie wymieszaj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Finita! Smacznego! Jedz od razu, nie pozwalając ci ostygnąć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal / 100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal / 100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy