138 kcal
30 minutes
Meksykańska sytość dla radości żołądka. Prawdziwie pożywna sałatka, która jednak
255 kcal
1 hour
Przygotowanie meksykańskich tortilli jest bardzo łatwe i proste! Tortilla to
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Szybko i smacznie
- Domowa kolacja
- Kuchnia narodowa
- Sałatki
- Mięso i produkty mięsne
- Warzywa
- Kasze i produkty zbożowe
- Rośliny strączkowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Z fasoli
- Włoskie zioła
- Kolendra
- Z papryką
- Sól
- Dania z olejem roślinnym
- Z sok
- Kuchnia meksykańska
- Smażenie
- Sałatka bez jajek
- Sałatki z kurczaka
- Proste łatwe sałatki
- Sałatki warzywne
- Sałatki z mięsem
- Proste sałatki
- Przekąska
- Pomidory szybko i smacznie
- Dania w 30 minut
- Mięso drobiowe
- Kurczak z warzywami
- Z pomidora
- Ze słodkiej papryki
- Sałaty
- Z awokado
- Z cebula
- Bez jajek
- Z kukurydzy
kuchnia meksykańska
Jakie tradycyjne potrawy jedzą Meksykanie?
Wśród zbóż ceniona jest kukurydza i fasola, wśród warzyw pomidory. I oczywiście wiele różnych przypraw. Tylko Meksykanie używają około stu odmian papryki. Jednak przepisy kuchni meksykańskiej można łatwo dostosować do delikatnych europejskich żołądków, ostrożnie obchodząc się z przyprawami. Nic egzotycznego, całkiem znane dodatki: kolendra, szafran, cebula, czosnek, papryka, kminek, kolendra, oregano…
Podsumowując, żywność narodowa to w większości wszelkiego rodzaju nadzienia zawinięte w tortillę kukurydzianą. Gulasz z mięsa, roślin strączkowych, warzyw. Chipsy nachos zamiast chleba. Pikantne zupy. Różne sosy.
Wśród autentycznych produktów, które są charakterystyczne tylko dla kuchni meksykańskiej:
- Kaktusy - jako baza do przystawek, smakują jak ogórek.
- Liście awokado-dodawane do herbat, zup, sałatek. Smak lukrecji.
- Agawa-robi się z niej napoje, w tym alkohol.
- Trzcina jest znanym składnikiem deserów.