likier kawowy w domu

Naturalny domowy likier. Godna alternatywa dla Kahlua. Naprawdę podobał mi się ten likier! Napój jest lepki, słodki, o niesamowicie zawrotnym aromacie ziaren kawy. Jest w 100% naturalny. I myślę, że będzie godną konkurencją dla drogiego zakupionego alkoholu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 88 % 36 g
259 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 21 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kawa z gatunku "Arabica" jest idealna do tego przepisu. Jeśli masz ekspres do kawy, musisz tylko przygotować trzy standardowe espresso o pojemności 50 ml. kawę można zaparzyć w Turku tak, jak kiedyś: z solą lub bez. Ale w ogóle nie polecam używania kawy rozpuszczalnej w granulkach. Użyj wagi kuchennej, aby uzyskać jak najbardziej zrównoważony smak likieru. Dokładne proporcje są tutaj wyjątkowo ważne!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kawę do rondla lub odpowiedniej wielkości garnka. Dodaj cały cukier i ustaw na najwolniejszym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzewaj kawę, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą. Podczas tego procesu konieczne jest ciągłe mieszanie syropu, aby cukier się nie przypalił. W zależności od konkretnej płyty kuchennej czas przygotowania syropu może się różnić. Syrop gotowałem przez około cztery minuty przy ciągłym mieszaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Syrop kawowy schłodzić do temperatury pokojowej. Jego smak jest tak przyjemny, jak to tylko możliwe. Wygląda jak lekko przypalony lizak-kogucik. To jest pyszne! Schłodzenie syropu zajmie około pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej syrop do słoika o odpowiedniej objętości, biorąc pod uwagę, że nadal będzie dodawany alkohol. I dodaj ten sam alkohol. To nie musi być wódka! Może bardziej lubisz jasny lub ciemny rum, whisky lub Bourbon. Wszystko będzie idealnie pasować. Ja używam wódki. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj napój. Zamiast ekstraktu waniliowego możesz wziąć wanilinę. Ale chyba nie & Quot; wanilina-Intensive & quot;. Smakuje dziwnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Słoik z napojem mocno przykręć pokrywką i pozostaw dokładnie na tydzień w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu. Na przykład w spiżarni. Lodówka nie będzie działać, ponieważ w temperaturze pokojowej likier będzie warzony szybciej i lepiej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po tym czasie napój należy odcedzić w 100% przypadków, jeśli parzyłeś kawę w Turku. A jeśli użyłeś ekspresu do kawy, masz szczęście: nie ma sensu filtrować napoju, będzie on przezroczysty jak łza. Wlej napój do butelek i mocno Zakręć pokrywkami. Pozostaw alkohol na kolejne dwa tygodnie w ciemnym, ale już chłodnym miejscu, po czym napój jest gotowy do spożycia. Ale możesz nalegać na to dłużej, smak tylko się poprawi.

taki likier jest zwykle używany jako składnik koktajli alkoholowych. Ale możesz go dostosować do przygotowania syropu na bazie wody do na przykład impregnacji ciastek czekoladowych na ciasto.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy