skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kawa z gatunku "Arabica" jest idealna do tego przepisu. Jeśli masz ekspres do kawy, musisz tylko przygotować trzy standardowe espresso o pojemności 50 ml. kawę można zaparzyć w Turku tak, jak kiedyś: z solą lub bez. Ale w ogóle nie polecam używania kawy rozpuszczalnej w granulkach. Użyj wagi kuchennej, aby uzyskać jak najbardziej zrównoważony smak likieru. Dokładne proporcje są tutaj wyjątkowo ważne!
Krok 2:
Wlej kawę do rondla lub odpowiedniej wielkości garnka. Dodaj cały cukier i ustaw na najwolniejszym ogniu.
Krok 3:
Podgrzewaj kawę, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą. Podczas tego procesu konieczne jest ciągłe mieszanie syropu, aby cukier się nie przypalił. W zależności od konkretnej płyty kuchennej czas przygotowania syropu może się różnić. Syrop gotowałem przez około cztery minuty przy ciągłym mieszaniu.
Krok 4:
Syrop kawowy schłodzić do temperatury pokojowej. Jego smak jest tak przyjemny, jak to tylko możliwe. Wygląda jak lekko przypalony lizak-kogucik. To jest pyszne! Schłodzenie syropu zajmie około pół godziny.
Krok 5:
Wlej syrop do słoika o odpowiedniej objętości, biorąc pod uwagę, że nadal będzie dodawany alkohol. I dodaj ten sam alkohol. To nie musi być wódka! Może bardziej lubisz jasny lub ciemny rum, whisky lub Bourbon. Wszystko będzie idealnie pasować. Ja używam wódki. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj napój. Zamiast ekstraktu waniliowego możesz wziąć wanilinę. Ale chyba nie & Quot; wanilina-Intensive & quot;. Smakuje dziwnie.
Krok 6:
Słoik z napojem mocno przykręć pokrywką i pozostaw dokładnie na tydzień w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu. Na przykład w spiżarni. Lodówka nie będzie działać, ponieważ w temperaturze pokojowej likier będzie warzony szybciej i lepiej.
Krok 7:
Po tym czasie napój należy odcedzić w 100% przypadków, jeśli parzyłeś kawę w Turku. A jeśli użyłeś ekspresu do kawy, masz szczęście: nie ma sensu filtrować napoju, będzie on przezroczysty jak łza. Wlej napój do butelek i mocno Zakręć pokrywkami. Pozostaw alkohol na kolejne dwa tygodnie w ciemnym, ale już chłodnym miejscu, po czym napój jest gotowy do spożycia. Ale możesz nalegać na to dłużej, smak tylko się poprawi.
taki likier jest zwykle używany jako składnik koktajli alkoholowych. Ale możesz go dostosować do przygotowania syropu na bazie wody do na przykład impregnacji ciastek czekoladowych na ciasto.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g