Koktajl B52 w domu

ogniste spotkanie z koktajlami w domu! Ulubiony klub imprezowiczów, zabójczy strzał, słodki i ognisty, ten warstwowy koktajl deserowy digestif można łatwo przygotować w domu. Aby rozpocząć zabawę, potrzebujesz tylko trzech trunków, żelaznej tuby i odrobiny zręczności!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 11-17 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 82 % 23 g
251 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na koktajl "B-52" weź strzał o pojemności 50 ml. lub dowolny wysoki, gładki kieliszek. Całkowita objętość napoju tradycyjnie nie przekracza 60 ml., aby wygodnie było pić go jednym łykiem. Dokładne proporcje koktajli warstwowych z reguły nie dają. Ponieważ strzały są różne dla każdego, a warstwy powinny mieć taką samą wysokość. Wszystkie Likiery należy wcześniej schłodzić. Wlej pierwszą warstwę likieru kawowego & quot; Kahlua & quot;.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następna warstwa to kremowy likier & quot; Baileys & quot;. Nie miesza się dobrze z likierem kawowym, ale dla niezawodności dodaję "Baileys" więc. Biorę zwykłą łyżeczkę (barmani robią to specjalną łyżką barową), obracam ją piętą do góry w szklance i powoli wlewam Likier na łyżkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warstwa układa się równomiernie, ponieważ Likier płynnie spływa, a nie wylewa się ostrym strumieniem. I nie miesza się z poprzednią warstwą ze względu na różne gęstości likierów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj łyżkę i wytrzyj do sucha. Możesz po prostu wziąć nowy. Nadszedł czas na & quot; Cointreau & quot;. Dokładnie w ten sam sposób, po łyżce, ostrożnie i bardzo powoli wlej Likier pomarańczowy do strzału.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostatnia warstwa & quot; B-52 & quot; - jest najbardziej złożona, ponieważ & quot; Baileys & quot; i & quot; Cointreau & quot; dobrze się ze sobą mieszają. Za pierwszym razem jest mało prawdopodobne, aby uzyskać równą warstwę, ale z każdym podejściem będzie coraz lepiej! Pod warunkiem, że sam nie pijesz :) następnie koktajl jest podpalony. Zwykle robi się to zapałką, aby się nie poparzyć, ale widziałem, że barmani używają zapalniczki. Tylko, błagam, bez obrażeń! Koktajl podawany jest z żelazną słomką. Używaj natychmiast.

" B-52 " pije w ten sposób. Gdy tylko barman podpali górną warstwę, pamiętaj, aby, gdy ogień nadal płonie, osuszyć strzał jednym łykiem przez żelazną rurkę.
masz około 30 sekund na zrobienie selfie na tle koktajlu z ogniem :) ale dłuższe ciągnięcie jest już niebezpieczne. Więc nie jest daleko od pękniętego strzału... Gorenje
nie bój się poparzyć tego koktajlu, przez krótki czas spalania nie ma czasu na nagrzanie się do niebezpiecznych temperatur.
ale wciąż przerażające jest wypróbowanie pierwszego płonącego "B-52"! Dobrze, że szybko mija ;)
"B-52" łączy jednocześnie trzy słodkie smaki i trzy różne temperatury: chłodną kawę, ciepły kremowy i gorący pomarańczowy. I tak, jest bardzo smaczny!
Twierdza Shota jest stosunkowo niewielka. Oscyluje wokół 25 stopni, ale ze względu na podpalenie i warstwowanie wydaje się, że koktajl jest znacznie mocniejszy.
istnieje wiele wersji dotyczących pochodzenia nazwy "B-52". Osobiście najbardziej romantyczna wydaje mi się Wersja z nazwą koktajlu na cześć amerykańskiego bombowca Boeing B-52 Stratofortress.
koktajl nazwany na cześć wojownika jest jednym z najpopularniejszych wśród imprezowiczów klubowych. A wszystko dlatego, że dosłownie kilka takich strzałów i zaczyna się zabawa!
nie jest tu zbyteczne przypominanie, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Likier baileys - 327   kcal/100g
  • Alkohol cointreau - 197   kcal/100g
  • Likier kawowy - 230   kcal/100g

Podobne przepisy