skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Zamrozić świeżą żurawinę z wyprzedzeniem. Faktem jest, że zamrażanie rozluźnia strukturę owoców, więc sok jest znacznie lepiej oddzielony. Dlatego przed przygotowaniem jakichkolwiek nalewek jagody należy zamrozić. Żurawinę należy nawet trzymać w zamrażarce przez ponad 24 godziny — dzięki temu stanie się mniej gorzka.
Krok 2:
Posortuj jagody bez rozmrażania, spłucz zimną wodą w durszlaku, pozwól wodzie dobrze spłynąć.
Krok 3:
Następnie posyp żurawinę, ale nie za bardzo, aby jagody pozostały nienaruszone. Wadą mielenia jagód jest to, że gotowa nalewka jest bardzo mętna i wymaga kilku etapów filtracji. A więc napój okaże się bardziej przejrzysty. Sufit może być natychmiast w banku, ale wygodniej jest mi w szerokim pojemniku, jednocześnie ponownie sprawdzam jakość jagód.
Krok 4:
Wygodnie jest wziąć litrowy słoik. Wlej wódkę do zmiażdżonej żurawiny. Zamknij słoik pokrywką, umieść na 3 tygodnie w ciemnym, ciepłym miejscu. Raz na 2-3 dni wstrząsnąć. Otrzymasz nalewkę żurawinową bez cukru, która ma kwaśny smak. To może zakończyć gotowanie, ale jeśli kwaśność w smaku nie pasuje,
Krok 5:
Jest opcja-2. Dodaj cukier /lub płynny miód/. Cukier dodaję po wódce. / Ta opcja jest bardziej odpowiednia dla pań lub do celów leczniczych/.
Krok 6:
Zamykam, wstrząsam i zostawiam do zaparzenia również na 3 tygodnie w ciemnym, ciepłym miejscu. Raz na 2-3 dni wstrząsnąć.
Krok 7:
Po 3 tygodniach przefiltruj nalewkę przez 4 warstwy gazy i bawełniany filtr. Dobrze wyciśnij ciasto. Możesz przefiltrować dwukrotnie, aby uzyskać lepszy wynik.
Krok 8:
Wlej przefiltrowaną nalewkę do butelki i ostudź.
musisz przechowywać napój w lodówce. Powstała nalewka z żurawiny powinna mieć czas na zaparzenie, a im dłużej, tym lepiej. Każdego dnia jego smak stanie się bardziej nasycony, cały, pojawią się jasne odcienie żurawiny. Sama nalewka okazuje się bardzo pięknym, delikatnym szkarłatnym kolorem. Napój należy pić ostrożnie-stopień w ogóle nie jest odczuwalny,ale możesz szybko "wypić"!
napoje gotowane na żurawinie zwiększają odporność, zapobiegają przeziębieniom, stymulują przewód pokarmowy, poprawiają procesy metaboliczne. Nalewka żurawinowa zachowuje korzystne właściwości jagód, alkohol działa tylko jako środek konserwujący. W przypadku braku przeciwwskazań umiarkowane spożycie pysznego napoju służy zapobieganiu wielu chorobom.
w celach leczniczych i profilaktycznych lek przyjmuje się w małych dawkach. Jeśli masz skłonność do nadciśnienia, rozcieńczyć napój przegotowaną wodą, ponieważ alkohol w infuzji zwiększa ciśnienie. W medycynie ludowej "klukówka" jest używana w następujących przypadkach:
zapobieganie zapaleniu żołądka, wrzodowi żołądka (15 ml trzy razy dziennie przed posiłkiem);
wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, powrót do zdrowia po zawale serca (30-50 ml dziennie);
poprawa apetytu (30 ml na 30 minut przed posiłkiem);
łagodzenie stanów zapalnych, łagodzenie ataków kaszlu z zapaleniem oskrzeli (50 ml dziennie);
wzmocnienie odporności (codziennie 30-50 ml);
zapobieganie skokom ciśnienia (15 ml przed jedzeniem).
ponieważ alkohol nie jest kompatybilny z wieloma lekami, uzgodnij przyjmowanie leku z lekarzem.
ograniczeniami przyjęcia są:
zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości, wrzody żołądka i 12-okrężnicy;
patologie wątroby i nerek;
choroby układu pokarmowego;
obecność kamieni w pęcherzu;
dna w postaci ostrej i przewlekłej;
indywidualna nietolerancja żurawiny;
wykonywanie pracy wymagającej dużej koncentracji i szybkości reakcji.
nalewka żurawinowa jest przydatnym substytutem wina. Brak charakterystycznego zapachu alkoholu, łagodny smak, subtelne nuty jagodowe z kwaskowatością sprawią, że napój będzie ozdobą świątecznej uczty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g