skład / składniki
metoda gotowania
1. Jak zrobić Limoncello na wódce? Cytryny dokładnie umyj, osusz ręcznikiem i usuń skórkę. Należy to zrobić ostrożnie, chwytając tylko żółtą skórkę. Jest to ważne, ponieważ uderzenie białej warstwy nada napojowi gorycz. Usuń skórkę w szklanym pojemniku.
2. Napełnij skórkę wódką i pozostaw na dwa tygodnie w ciepłym miejscu. Przykryj pojemnik szmatką. Nie jest konieczne, aby miejsce było ciemne, ale bezpośrednie światło słoneczne nie powinno również padać na przyszły alkohol.
3. Czas minął - odcedź płyn, starając się całkowicie wycisnąć skórkę.
4. Podgrzej wodę, dodaj do niej cukier, wymieszaj i zagotuj. Po ugotowaniu gotuj syrop przez kilka minut, a następnie wyłącz ogrzewanie i ostudź zawartość garnka.
5. Najciekawsze! Wymieszaj oba płyny (syrop cytrynowy i cukrowy), butelkuj, szczelnie zamknij i umieść w ciemnym miejscu, aby zaparzyć przez tydzień lub dwa. Następnie likier można podać na stole.
Wesołych Świąt! Pysznych drinków!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g