domowe wino z czerwonych winogron

przyjemny napój o pysznym domowym smaku.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 90 % 18 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D

ten starożytny przepis kulinarny na wino z winogron był znany w carskiej Rosji (to znaczy jest to Kuchnia rosyjska). Korzystali z niego nasi dziadkowie. To prawda, że takie wino z czerwonych winogron wymaga specjalnej drewnianej beczki, więc niestety nie jest dostępne dla mieszkańców miast. Jeśli jednak masz beczkę i dodatkowe miejsce na przeszklonym balkonie, nie wszystko stracone, możesz zacząć produkować wino. Więc potrzebujemy dojrzałych czerwonych winogron i dużo przypraw.
wszystkie przyprawy wymienione w przepisie, wstępnie zmiażdżone na proszek, wkładamy do płóciennej lub płóciennej torby, zawiązujemy. Myj winogrona, oddziel je od pęczków, a następnie wyciśnij, aż uzyskasz sok winogronowy. Powstały sok wraz z ciastem wlewa się do drewnianej beczki, na dno której opuszczamy worek z przyprawami z ciężarkiem. Beczkę umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu, w którym wino powinno dobrze fermentować. Zajmie to co najmniej miesiąc. Gdy ciasto się uspokoi, wino można spuścić. Oczywiście pamiętaj, aby go przefiltrować,a następnie butelkować. Każde jedzenie z takim winem wydaje się sto razy smaczniejsze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Piołun - 32   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy