skład / składniki
metoda gotowania
ten starożytny przepis kulinarny na wino z winogron był znany w carskiej Rosji (to znaczy jest to Kuchnia rosyjska). Korzystali z niego nasi dziadkowie. To prawda, że takie wino z czerwonych winogron wymaga specjalnej drewnianej beczki, więc niestety nie jest dostępne dla mieszkańców miast. Jeśli jednak masz beczkę i dodatkowe miejsce na przeszklonym balkonie, nie wszystko stracone, możesz zacząć produkować wino. Więc potrzebujemy dojrzałych czerwonych winogron i dużo przypraw.
wszystkie przyprawy wymienione w przepisie, wstępnie zmiażdżone na proszek, wkładamy do płóciennej lub płóciennej torby, zawiązujemy. Myj winogrona, oddziel je od pęczków, a następnie wyciśnij, aż uzyskasz sok winogronowy. Powstały sok wraz z ciastem wlewa się do drewnianej beczki, na dno której opuszczamy worek z przyprawami z ciężarkiem. Beczkę umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu, w którym wino powinno dobrze fermentować. Zajmie to co najmniej miesiąc. Gdy ciasto się uspokoi, wino można spuścić. Oczywiście pamiętaj, aby go przefiltrować,a następnie butelkować. Każde jedzenie z takim winem wydaje się sto razy smaczniejsze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Piołun - 32 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g