ChaCha z wytłoczyn winogronowych

Przygotuj gruziński mocny napój alkoholowy! ChaCha z wytłoczyn winogronowych to napój o subtelnym aromacie, który urozmaici świąteczny stół. Pomimo siły i wynosi 55%, jest łatwo pijany i doskonale nadaje się na ucztę z rodziną lub przyjaciółmi. Czaczę podaje się z różnymi przekąskami (w zależności od regionu mogą być słodkie lub przeciwnie - słone), a także jako aperitif.
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
48 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 44 D 6 h

przygotowujemy duży pojemnik do fermentacji (na przykład emaliowaną patelnię o pojemności co najmniej 10 litrów), w której umieszczamy ciasto winogronowe. Następnie wlej do niego określoną ilość wody, dodaj drożdże winne i 300 gramów cukru. Wymieszaj wszystko, przykryj pokrywką i umieść w ciemnym miejscu (temperatura pokojowa lub nieco wyższa - 23-25 stopni Celsjusza) na kilka dni.

po rozpoczęciu fermentacji wlej pozostały cukier, ponownie wymieszaj i zainstaluj uszczelkę wodną. Czas fermentacji zależy od temperatury w pomieszczeniu i wynosi co najmniej półtora tygodnia. Maksymalny okres fermentacji może wynosić miesiąc lub nawet nieco dłużej.

gdy proces fermentacji dobiegnie końca, zacier można destylować. Tradycyjnie ChaCha jest destylowana dwa razy. Po raz pierwszy nie dokonujemy selekcji na frakcje, po raz drugi dzielimy na frakcje: około 10% - "głowa", która zawiera maksymalnie szkodliwe zanieczyszczenia. "Głowa" nie może być pijana, może być używana wyłącznie do celów technicznych. Potem przychodzi "ciało" - 70-75%. Kiedy stopień gwałtownie spada, kończymy wybierać "ciało". Reszta to ogony zawierające oleje fuzlowe, których również nie potrzebujemy (ale w przeciwieństwie do "głowy" "ogony" można ponownie wykorzystać w produkcji wina). "Ogony" podczas gotowania Chachi są zwykle bardzo nieliczne.

następnie rozcieńczamy powstały napój do 55% czystą wodą, butelkujemy chachę i pozostawiamy w spokoju na dwa tygodnie. Oczywiście możesz spróbować od razu, jak się okazało, ale musisz to wytrzymać. Po upływie dwóch tygodni napój będzie gotowy do podania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ciasto winogronowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy